fbpx
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

ZVONIMIR TROSKOT: ‘HGK se ponaša kao pijani bogataš, a usluga koju pruža je neadekvatna’ 

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Hrvatskom saboru istaknuo kako su prikupljeni potpisi oporbe za prijedlog Mosta o ukidanju obveznih članarina HGK, koji će napokon biti uvršten u saborsku raspravu.

Troskot je naglasio da je nužno ukinuti obavezno članstvo jer je to mjera koja bi rapidno smanjila korupciju u komorama.

Osim toga, time bi se potaknula veću produktivnost i efikasnost komore jer bi se tako komora dobrim rezultatima i uslugom morala izboriti za članarine

“Komore prvenstveno postoje kako bi kontrolirale privatni sektor kako on sam ne bi artikulirao svoje interese, pa često zastupaju interese politike, a ne poduzetnika. Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je nakon socijalizma zadržala obvezne članarine koje se plaćaju HGK. Neusporediv je i broj zaposlenika, pa tako Hrvatska komora ima 550 zaposlenika, dok je  u Sloveniji 110 zaposlenih, a u Estoniji svega 30 zaposlenika. Jasno je da HGK služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova, a ne kako bi olakšavala i unaprijeđivala poslovanje poduzetnika u RH. Robni izvoz po zaposleniku komore svih zemalja EU kreće se između 200 milijuna dolara, kao u Austriji, do nekih 700 milijuna dolara izvoza, kao u Njemačkoj. U Hrvatskoj po zaposleniku HGK-a imamo samo 25 milijuna dolara, što je skoro 12 puta slabiji rezultat nego u slovenskoj gospodarskoj komori i 18 puta slabiji nego u estonskoj gospodarskoj komori. Prihodi od članarina u 2020. godini su bili 165 milijuna kuna. Ukidanje članarine bi ostavilo više novca poduzetnicima i time potaknulo poduzetništvo u RH”, naglasio je Troskot.

HGK bi trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom, primjerice prodajom podatkovnih paketa ili posredovanjem u pronalasku novih tržišta za gospodarstvenika iz svoje matične zemlje.
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.