fbpx
FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL

Zvjezdarnica Višnjan uspjela prikupiti više od milijun kuna za obnovu: ‘Iznenađeni smo’

Autor: Dnevno.hr

Astronom Korado Korlević koji je 1992. godine usred malog istarskog gradića Višnjana osnovao Zvjezdarnicu Višnjan  u samo mjesec dana putem crowfunding kampanje uspio je prikupiti nova financijska sredstva za njezinu obnovu.

Naime, na početku kampanje težilo se prikupiti 635 tisuća kuna, no prikupljeni iznos je daleko od očekivanog. Čim je kampanja startala, u vrlo kratkom vremenu premašila je prvotne planove, pa su se ciljevi dizali. Na kraju se do 15. siječnja želi prikupiti milijun i 185 tisuća kuna​, od čega je četiri dana prije završetka kampanje prikupljeno 90 posto novaca, a zvjezdarnicu je podržalo 2151 ulagač. Najniži ciljani iznos kampanje je bio 300.000 kuna.

Skupljenim novcem financirati će se stvari potrebne za edukaciju nove generacije mladih znanstvenika, a to su geodetska kupola za održavanje edukativnih programa. Ona će omogućiti povećanje dosadašnjih kapaciteta zvjezdarnice.


Drugi dio novaca će biti upotrebljen da se izgrade bungalovi koji će služiti kao smještajni kapaciteti za djecu i njihove učitelje, profesore, mentore i ostale podupiratelje.

Dodatni resursi koji su sakupljeni omogućit će izradu boljeg, većeg, jačeg prototipa teleskopa koji će zvjezdarnici omogućiti još kvalitetniju detekciju asteroida i edukaciju svojih polaznika. Najpotrebniji je teleskop jer zbog silnog tehnološkog razvoja, teleskop koji Zvjezdarnica trenutno koristi u naredne će četiri godine postati nekonkurentan.

Crowdfunding kampanju vodi volonterski trojac koji je prošao cijeli put od ideje do operativne provedbe, Ivan Crnković idejni začetnik i investitor u CRANE-u, Aco Momčilović voditelj projekta FutureHR Owner i Višnja Željeznjak, copywriterica i autorica svih tekstova te suvlasnica tvrtke Logit.net.

Donacijama su se priključili i neki veći ulagači. Kako kaže Momčilović za Jutarnji list, dvoznamenkasti je broj ulagača koji su donirali 22.000 kuna, a neki su dali i više i iznenađeni su zbog toga.

Nakon prve faze kampanje, slijedi još puno posla na projektu.

“Organizacija virtualnog predavanja od Korada, večera sa najvećim donatorima, izrada zida sa popisom većih donatora i cijeli niz drugih sitnica. Predviđamo da ćemo se sa ovim projektom baviti barem još narednih 6 mjeseci, zaključio je voditelj kampanje”, objašnjava Momčilo planove.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.