Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

‘ZVIJER ŽELI PREUZETI KONTROLU NAD ZAPADNIM BALKANOM!’ NATO tvrdi da je BiH ugrožena, kao i Gruzija i Moldavija

Autor: Dnevno.hr

NATO je obećao pomoći ruskim susjedima da prežive kao neovisne nacije, rekavši da je ishod rata od “egzistencijalne važnosti” za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je:

“Poruka je jasna, svi saveznici NATO-a svjesni su da zvijer također želi preuzeti kontrolu nad zapadnim Balkanom, a mi trebamo – praktičnom potporom,  pomoći ovim zemljama da prežive.”

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija – koje imaju otcijepljene regije koje su okupirale ruske trupe, piše Sky News.

Reinsalu je nastavio: “Središte gravitacije za ove nacije, za Moldaviju, za Gruziju, je naravno ishod ovog rata. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo u budućnosti da biraju svoj put”.

Na to se nadovezao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je zemljama sada potrebna podrška.

“Na različite su načine pogođeni ruskim utjecajem na Ukrajinu, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine.”




Europski čelnici bojali su se da će zemlje na južnim i istočnim rubovima kontinenta izgubiti strpljenje čekajući članstvo u EU-u i NATO-u – što bi ih moglo ostaviti otvorenima za nestabilnost, kao i ruske i kineske napore da steknu utjecaj.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namjera Rusije za svoju zemlju, upozoravajući: “Imamo ruske zastupnike u našoj vladi i podjela u našoj zemlji je duboka.”




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.