Foto: REUTERS JONATHAN ERNST/Guliver

‘OVOGA NIJE BILO OD KENNEDYJA I HRUŠČOVA’ Biden upozorio na nuklearni Armagedon: ‘Dobro ja njega znam’

Autor: Dnevno.hr

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je oštro upozorio na opasnosti koje stoje iza nuklearnih prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se Moskva i dalje suočava s vojnim neuspjesima u Ukrajini.

“Prvi put od kubanske raketne krize, imamo izravnu prijetnju od uporabe nuklearnog oružja ako se stvari nastave putem kojim idu”, upozorio je Biden tijekom govora na prikupljanju donacija za Demokratsku stranku u New Yorku.

Dodao je: “Mislim da je nemoguće upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, a da to ne završi s Armagedonom.”

Zapanjujuće je što predsjednik govori tako iskreno i poziva se na Armagedon, osobito za vrijeme prikupljanja donacija, dok su njegovi suradnici iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, State Departmenta i Pentagona govorili mnogo odmjerenije, rekavši da prijetnje shvaćaju ozbiljno, ali ne ne vide kretanje na njima iz Kremlja.

“Pokušavam shvatiti gdje će Putin naći izlaz kad se nalazi u poziciji da ne samo da izgubi ugled, već i značajnu moć unutar Rusije?”

SAD nisu otkrile pripreme za nuklearni napad

Njegovi komentari dolaze dok SAD razmišlja kako odgovoriti na niz potencijalnih scenarija, eventualnu rusku upotrebu nuklearnog taktičkog oružja.

Dužnosnici su nedavno u četvrtak upozorili da SAD nisu otkrile pripreme za nuklearni napad. Međutim, stručnjaci ih vide kao potencijalne opcije za koje se SAD moraju pripremiti dok ruska invazija posustaje i dok Moskva pripaja sve više ukrajinskog teritorija.




“Ovo zveckanje nuklearnim oružjem je bezobzirno i neodgovorno”, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder ranije u četvrtak. “Nemamo informaciju da predsjednik Putin u ovom trenutku donio odluku o uporabi nuklearnog oružja.”

Nakon Bidenovih primjedbi, američki dužnosnici su u razgovoru za CNN izvijestili kako nisu vidjeli nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije.

Američki dužnosnik rekao je da unatoč Bidenovom upozorenju da je svijet najbliže nuklearnoj krizi od 1960-ih, do sada nisu vidjeli promjenu nuklearnog stava Rusije. Izjava tiskovne tajnice Bijele kuće Karine Jean-Pierre u utorak da nije bilo naznaka promjene u stavu Rusije i stoga nikakva promjena u stavu SAD-a i dalje stoji, rekao je dužnosnik.




Visoki dužnosnik američke vlade izrazio je iznenađenje predsjednikovim primjedbama, rekavši da nema očitih znakova eskalacije prijetnje od strane Rusije.

Iako nema sumnje da se ruski nuklearni stav shvaća ozbiljno, ovaj je dužnosnik rekao da je predsjednikov govor na večerašnjem prikupljanju sredstava druge dužnosnike u vladi zatekao nespremne.

“Danas nije otkriveno ništa što bi odražavalo eskalaciju”, rekao je dužnosnik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.