Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

ŽUPAN ŽINIĆ: Nemam nekretnina, ja sam u kuću u kojoj jesam ušao kao i svi drugi beskućnici, prognanici

Autor: Mia Peretić

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić u ponedjeljak je komentirao stanje u potresom pogođenoj županiji te kontejnerima koji još dolaze kao oblik privremenog smještaja za one koji su ostali bez svojih domova u razornom potresu koji je pogodio područje Banovine.

Novinari su mu uglavnom postavljali pitanja vezana za medijske navode o njegovoj aferi s državnom kućom u kojoj živi te ostaloj imovini koju nije naveo u imovinskoj kartici.

“Ja nemam nekretnina, imam samo jednu trećinu nekretnine u roditeljskom vlasništvu. Možete takva pitanja postavljati, ja sam to odgovorio. Ako mislite da župan nešto taji, da je napravljeno nešto protuzakonito i nemoralno, ja stojim iza svega”, rekao je Žinić.

“Ja sam u kuću u kojoj jesam ušao kao i svi drugi beskućnici, prognanici, nakon toga je uslijedila kupnja kuće od strane države, ishodovanje svega da u toj kući mogu boraviti, plaćao sve i dan danas sve plaćam i režije i sve drugo”, rekao je Žinić.

No, Žinić je odbio odgovarati na pitanja dodatna pitanja o nekretninama koja ima u vlasništvu, tek je rekao:

“Od danas odgovaram na pitanja oko potresa. Na terenu je puno ljudi koji su bez kuća i ja moram zbrinuti te ljude”, rekao je Žinić i nastavio o aktivnostima na potresima pogođenim područjima.

“Situaciju na terenu znate, svakodnevno se dovoze kontejneri, po procjenama bi do kraja mjeseca svi kojima su potrebni kontejneri trebali biti zbrinuti, postavljeno ih je blizu 1000, dolaze neki kontejneri koji ne idu kroz stožer”. rekao je kratko župan.




Podsjetimo, središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potvrdio je u nedjelju kako je kuća u Glini u kojoj s obitelji živi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u državnom vlasništvu, iako je Žinić u imovinskoj kartici naveo da je kuću dobio darovnim ugovorom.

Oglasili su se nakon što je u medijima objavljeno da župan živi u kući s adresom Runjaninova 7 uz najamninu od 100 kuna mjesečno, da ista nije prenesena u njegovo vlasništvo te da posjeduje i imanje koje nije upisano u imovinsku karticu, zbog čega gubi pravo na nekretninu u Glini.

Uz to, Žinić je suvlasnik cijelog imanja na adresi Marinbrod 31, koje je država obnovila 1997. godine, odnosno vlasnik je trećine kuće od više stotina kvadrata, gospodarskih objekata, oranica. Ništa od toga nije upisao u imovinsku karticu iako mu je to zakonska obveza.




Kako je rekao, dio kuće u Marinbrodu nije naveo u imovinskoj kartici jer je kasnije provedena kroz katastar i gruntovnicu.

U ponedjeljak u 17 sati zakazana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem video linka, a na kojoj bi moglo biti riječi i o slučaju župana Ive Žinića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.