fbpx
Foto: Robert Anic/PIXSELL

ZORAN NIJE BIO NA PROSLAVI PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA, ALI SVE PRATI: ‘Plenković se nije ni pojavio. Banožiću, prestani lagati i sramotiti Hrvatsku’

Autor: Dnevno.hr

Srpsko narodno vijeće (SNV) obilježava pravoslavni Božić u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”.

Danas se tamo okupio državni vrh, no nije bilo predsjednika Zorana Milanovića, što i ne treba čuditi s obzirom na njegove loše odnose sa šefom SNV-a Miloradom Pupovcem.

“Nismo dobili službeni odgovor. Danas smo radosni, ne vidimo da bi nam to netko mogao pokvariti i da iz nekog razloga budemo žalosni”, odgovorio je Pupovac kratko na pitanje što misli o Milanovićem nedolasku.


Ni premijer Andrej Plenković nije bio previše rječit na tu temu, no zato jest što se tiče nabave američkih vojnih vozila Bradley.

“Da bismo donijeli odluku moramo sve ispitati, da to učinimo treba puno konzultacija s američkom stranom, no i taj rok nije tako fiksan, želimo do kraja vidjeti što oni mogu dati Hrvatskoj i što je realno. Kada je riječ o verziji A2, prvo se željela varijanta A3 pa se shvatilo da to nije realno, To neće biti moj politički odabir, ako načelnik Glavnog stožera smatra da je A2 dostatna, to mi je bitna informacija”, rekao je danas premijer Plenković.

Milanović poslao priopćenje

Pa, iako Milanovića nije bilo na proslavi, čini se da itekako prati što se zbiva i govori pa se tako ponovno oglasio oko nabave borbenih oklopnih vozila Bradley.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Održan je jučer još jedan sastanak – ovoga puta online, na daljinu – s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država na temu opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS. Sazvao ga je ministar obrane Mario Banožić kako bi i predsjednik Vlade Andrej Plenković osobno na tom sastanku dobio, odnosno od predstavnika SAD-a čuo detaljnije tehničke informacije o borbenim vozilima Bradley. No, Plenković se uopće nije pojavio na online sastanku s predstavnicima SAD-a. Premijer će se pridružiti sastanku ako mu obveze dopuste, rekao je Amerikancima ministar Banožić. Ali, obveze Plenkoviću nisu dopustile da napokon počne raditi svoj posao.

Sastanak je održan bez Plenkovića zbog kojega je sastanak i sazvan, točnije zbog njegovog neznanja, nemara i nezainteresiranosti za važan vojni posao opremanja HKoV-a borbenim vozilima. Umjesto da je Plenković, pa makar i u zadnji čas, od predstavnika SAD-a dobio točne informacije kako bi mogao donijeti odluku o borbenim vozilima Bradley, ministar Banožić je na sastanku pročitao Amerikancima nekakvu prezentaciju s par slajdova, na jeziku kojim vlada na standardnoj razini popravnog roka, i priuštio Hrvatskoj još jednu blamažu. Najgore od svega, i vojni vrh Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji o Bradleyima zna sve, morao je na tom sastanku statirati još jednoj Banožićevoj predstavi koja sramoti i Hrvatsku i njene Oružane snage i prikazuje ih kao neozbiljnog i neodgovornog partnera.
A nakon što je impresionirao Amerikance svojim vojnim i lingvističkim znanjima, Banožić je otišao sinoć na javnu televiziju još malo bezobrazno lagati. On je u emisiji Otvoreno izričito rekao da je Hrvatskoj ponuđena varijanta Bradleya – M2A2 ODS – koja nije tražena.

Što naravno nije točno. Baš za njegova ministarskog mandata, MORH je od američke strane zatražio ponudu za borbena vozila Bradley M2A2 ODS varijantu.

Potvrđuje to i službeni dopis MORH-a koji dostavljamo u prilogu. Dopis MORH-a poslan je uredu za vojnu suradnju američkog veleposlanstva 8. travnja 2021. godine, potpisao ga je pomoćnik ministra obrane, a u dopisu se jasno potvrđuje interes MORH-a za nabavu vojnog vozila Bradley M2A2 ODS.
Ministre, prestanite lagati, prestanite obmanjivati javnost, prestanite sramotiti Hrvatsku i prestanite štetiti Oružanim snagama RH!”, poručio je Milanović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.