fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

ZNATNO RASTE CIJENA DOMOVA ZA STARIJE! Većina je već u dugovima, ravnatelji upozoravaju: ‘Ne možemo izdržati inflaciju’

Autor: Dnevno.hr

Domovi za starije u 2023. bit će skuplji barem 20 posto, piše danas Jutarnji list, ističući da je većina ustanova već u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.

“Nema nam druge nego tražiti povećanje cijena. Prosječna cijena smještaja kod nas je 3000 kuna, a ekonomska, ona koja bi pokrila troškove, iznosila bi između 5500 i 6500 kuna. Zatražit ćemo od osnivača da od 1. veljače odobri 20 posto veće cijene”, najavila je Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije u Sisku.

Naime, većina “državnih” staračkih domova već je godinama u vlasništvu Županija i Gradova, koji su im osnivači i koji nastoje zadržati prosječnom umirovljeniku koliko-toliko prihvatljive cijene smještaja – od oko 3000 kuna mjesečno – uz znatan standard stručnih usluga.


Zabrinjavajući apel

U privatnim domovima, cijene su dvostruko i trostruko više. Ravnatelji upozoravaju da državni domovi više ne mogu izdržati inflaciju i poskupljenja kojima svjedoče.

Četiri zagrebačka doma poslala su Gradu Zagrebu zabrinjavajući apel u kojem traže dodatna financijska sredstva kako bi podmirili dugove jer im dobavljači namirnica, tvrde, obustavljaju isporuke.

Grad Zagreb odgovorio je na ove potrebe te domovima isplatio ukupno 2.8 milijuna kuna. Cijene smještaja u domovima, žalili su se njihovi ravnatelji, ni prije galopirajuće inflacije nisu bile realne u odnosu na troškove koje te ustanove imaju, a aktualna globalna situacija gurnula ih je preko ruba.

Povećanje cijena energenata i namirnica rezultiralo je dugom prema dobavljačima, zbog čega im prijeti obustava usluge i roba, piše Jutarnji list.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.