Znate li što povezuje današnji datum i zagrebačke partizane? Evo o čemu se radi

Autor: Dražen Krajcar

Deseti zagrebački korpus Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije formiran je 19. siječnja 1944. godine, od boraca koji su uglavnom bili rodom iz Zagreba i šire okolice. U početku je bio sastavljen od 6.335 partizana, a ime mu je navodno izabrao sam vrhovni partizanski zapovjednik Josip Broz Tito. Korpus je formiran od sedam brigada i više samostalnih jedinica 32. i 33. divizije i sedam snažnih partizanskih odreda – Kalničkog, Zagorskog, Zagrebačkog, Podravskog, Bjelovarskog, Moslavačkog i Pokupskog. Zapovjednik korpusa bio je Vladimir Matetić (kasnije Mate Jerković), komesar Ivan Šibl, pomoćnik Šime Balen, a načelnik Josip Rukavina. Među ostalima, u zapovjedništvu 10. korpusa bio je i šef Personalnog odsjeka Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, kao i legendarni zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac, Rade Bulat i drugi.

Formiranjem korpusa rasformiran je Štab Druge operativne zone Glavnog štaba narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda Hrvatske. Deseti korpus djelovao je između Ilove, Save, Sutle i Drave, nadomak samom Zagrebu i po Podravini. Do kraja Drugog svjetskog rata u njegovim redovima borilo se oko 20.000 partizana, od kojih je 7.786 poginulo i ranjeno.

Od 16. travnja 1945. godine Zagrebački korpus nalazio se u sastavu Treće armije JA.

Oko 10. zagrebačkog korpusa ostala je kontroverza o njegovoj ulozi o oslobađanju Zagreba 8. svibnja 1945. godine. Naime, godinama se tvrdilo da su njegovi pripadnici prvi ušli u Zagreb (koji su dva dana ranije napustili većina ustaša i domobrana, ali i mnoštvo civila) dok je povijesna istina sasvim drugačija, a prešučivala se zbog ondašnjeg bratstva i jedinstva. Glavnu ulogu u oslobađanju Zagreba imala je 45. srpska divizija, točnije 20. srpska brigada koja je, uz još dvije srpske brigade, bila u njezinu sastavu, a među kojima je bilo i mnoštvo aboliranih četnika. Oni su prvi ušli u opustjeli grad i već u prvim satima počeli sistematsko, već unaprijed pripremljeno, preuzimanje svih značajnih ustanova i masovnih uhićenja, ali i likvidacija.

Pripadnici 10. zagrebačkog korpusa u grad su ušli tek sljedećeg dana. Tek tada su stanovnici izašli na ulice pozdravljajući vojsku jer je u tom korpusu bilo mnoštvo njihovih rođaka, susjeda i prijatelja.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.