fbpx
Foto: Pixabay

ZNATE LI ŠTO JE ‘VELEPOŠAST’ ILI ‘DRUŠTVOSTAJ’? Kroz njih prolazimo već godinu dana, a uskoro bismo ih mogli i koristiti

Autor: M.P.

Znate li što znači ‘velepošast’, ‘subolest’, ‘dišnik’ ili ‘društvostaj’?

To su samo neke od 19 riječi koje su objavili časopis “Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter”, a koje su ušle u uži izbor natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020. godinu.

Tri riječi uskoro će biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi osam njih odnose se na one koje pokušavaju zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju covida-19. Tako je za riječ pandemija predložena velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za ‘sneez protector’, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Između ostalog, za ‘newsletter’ predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.
Etui bi se tako mogao zvati kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način prikazuje velikim piscem, odnosno kada se netko pravi da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

166 predlagatelja je za najbolju novu hrvatsku riječ kandidiralo je 244 riječi, a povjerenstvo je izabralo tri najbolje nove riječi. Rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa “Jezik”. Za Dane hrvatskoga jezika, sredinom ožujka, bit će priopćeni u medijima. Najuspješniji među tvorcima dobit će diplome i novčane nagrade u iznosu od 4000 kuna za prvu, 2000 za drugu i 1000 za treću najbolju riječ.
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.