Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZNATE LI ŠTO DANAS RADI NADAN VIDOŠEVIĆ? Bivši šef HGK uspio je sačuvati milijune, a suđenje mu je počelo prije četiri godine

Autor: Andrej Jelušić

Već pomalo zaboravljena afera Remorker u kojoj je optužen bivši šef HGK Nadan Vidošević dobiva svoj nastavak.

Vidošević, koji je optužen za izvlačenje novca iz HGK, trebao bi danas na Županijskom sudu u Zagrebu iznijeti svoju obranu u suđenju koje traje više od četiri godine, piše HRT.

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom, a to su ključni akteri tzv. afere Remorker. Jedan od njih je Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i “oprani” novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević i njegovi suoptuženici iznosit će obranu i u četvrtak 4. ožujka te u srijedu 10. ožujka. Optužnicom u aferi Remorker, koju je USKOK podignuo u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kn.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kn, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kn pa je USKOK odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji.




Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.