Foto: HŽ Infrastruktura

Znate li kako pravilno prijeći prugu? Ovo su načini kako to možete učiniti, a da ne kršite pravila!

Autor: Dnevno

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se svi sudionici u cestovnome i u željezničkome prometu moraju pridržavati prometnih propisa, odnosno da moraju poštivati prometnu signalizaciju te da se pruga smije prelaziti samo na željezničko-cestovnim i željezničko-pješačkim prijelazima ili korištenjem pothodnika i nathodnika.

Međutim, svakodnevno svjedočimo nesrećama izazvanima neopreznim kretanjem pješaka uz željezničku prugu ili prelaženjem preko pruge na mjestima koja za to nisu predviđena.

HŽ Infrastruktura provodi Akcijski plan s preventivnim i korektivnim mjerama koji uključuje postavljanje ploča upozorenja o zabrani kretanja preko pruge na nedopuštenim mjestima.

Oznake zabrane kretanja po pruzi ili prelaska preko pruge postavljaju se na propisanim mjestima na otvorenoj pruzi, u kolodvoru i stajalištima te se njima osobe koje namjeravaju neovlašteno prijeći željezničku prugu ili kolosijek, odnosno koje namjeravaju hodati prugom, upozoravaju na to da su te radnje opasne i zabranjene radi njihove vlastite sigurnosti i sigurnosti željezničkog prometa.

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je to da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena.

Kako se pravilno ponašati na željezničko-cestovnom prijelazu?

1. Znak STOP
Prometni znak koji nam kazuje da je zaustavljanje OBAVEZNO

2. Andrijin križ
Prometni znak koji nas upozorava da se nalazimo na željezničko-cestovnom prijelazu, odnosno na križanju pruge s cestom

3. Svjetlosno-zvučna signalizacija
Prometni znak koji istodobno uključuje svjetlo (crveno titrajuće svijetlo) i zvuk (upozoravajuće zvono) i koji nas upozorava na to da se željezničko-cestovnom prijelazu približava vlak

4. Polubranik
Taj nam prometni uređaj brani prelazak preko pruge te nas štiti, zaustavlja i upozorava na to da nailazi vlak te da moramo stati i pričekati da prođe

5. Vizualna oznaka na cesti „Vlak“
Ona nas upozorava na to da se nalazimo na cesti u neposrednoj blizini željezničko-cestovnog prijelaza

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.