fbpx
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

ZNANSTVENIK O OMIKRONU I PANDEMIJI: Može se brže širiti, treba biti oprezan. Milanovićeve izjave o covid-potvrdama? Neodgovorno

Autor: Dnevno.hr

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je epidemiološku situaciju i novu varijantu koronavirusa nazvanu omikron zbog koje je predsjednica Europske komisije izjavila da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja.

Komentirao je mogućnost uvođenja obveznog cijepljenja. “Sa zdravstvene strane to je opravdano kad je ugrožen veći broj života. U zemljama u kojima je procijepljenost preko 90% to neće biti potrebno”, rekao je.

Navodi da bi, da smo cijepili više ljudi, spasili oko 4.000-5.000 građana u Hrvatskoj.

“Covid-potvrde bile su dobar potez, preko njih sprječavamo širenje virusa i motiviramo na cijepljenje. Cijepljenje je najbolji put borbe protiv momentalne varijante, a i ove nove varijante”, rekao je Đikić za N1.

Đikić o omikronu

Komentirao je i novu varijantu virusa, omikron.

“Znamo da ima oko 50 novih mutacija, 30 na vrlo važnom proteinu, spike proteinu koji je važan za otpor našeg imunološkog sustava. Taj virus može se brže širiti i može djelovati rezistentno na imunološki odgovor”, kaže Đikić i naglašava da su to laboratorijski podaci koje treba još potvrditi te pozvao na oprez.

“U populaciji gdje se virus nekontrolirano širi, a to je većinom u zemljama koje nisu dovoljno procijepljene, tu postoji mogućnost za nove varijante. Zbog toga su se nove varijante pojavile u zemljama s niskom procijepljenošću, u Indiji i Južnoj Africi”, rekao je znanstvenik. Cijepljenje sigurno štiti i protiv omikorna, pitanje je samo koliko, napominje.

“10.000 umrlih je izrazito visok broj, na dnu smo EU po broju umrlih na milijun. To je alarm koji bi političari trebali prihvatiti i kroz Sabor doći do pravilne komunikacije prema građanima”, smatra Đikić.
O Milanovićevim izjavama

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji covid-potvrde smatra besmislenima.

“Te izjave su potpuno neodgovorne. Vjerujem da je to dio političke borbe između predsjednika i premijera i to treba prestati. Trebali bi sjesti i izaći sa zajedničkom porukom. Mogu samo apelirati da se ujedine.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.