fbpx
Foto: Screenshot/YouTube

ZLOKOBNA URA OTKUCAVA! ‘Sat sudnjeg dana se pomaknuo’: Stigla dramatična objava, nikad nismo bili bliže ponoći

Autor: L.B.

Organizacija Bilten atomskih znanstvenika (BAS) je zajedno sa znanstvenicima 1947. godine predstavila svoj Sat sudnjeg dana, koji su namijenili ilustriranju egzistencijalnih rizika za svijet.

Tako tim savjetnika, istraživača i stručnjaka za politiku s Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) svake godine procjenjuje stanje u svijetu kako bi odlučili hoće li kazaljke na satu otkucati naprijed, pomaknuti se unatrag ili ostati gdje jesu.

Sat zlokobnog imena početkom 2023. pomaknuo se s dotadašnjih 100, na 90 sekundi do ponoći, što je najbliže ponoći što je sat ikada bio otkad je prvi put predstavljen, javlja The Guardian.


‘Sporazum o nuklearnom oružju ‘ugrožen”

Predsjednica i izvršna direktorica Biltena Rachel Bronson rekla je da je odluka o pomicanju sata unaprijed s prošlogodišnjih 100 sekundi do ponoći donesena “uglavnom, ali ne isključivo, zbog sve većih opasnosti u ratu u Ukrajini”.

Kazaljke na satu Sudnjeg dana bile su na 100 sekundi do ponoći od siječnja 2020. godine.

Foto: Screenshot/BAS

No, govoreći o razlozima zbog kojih se kazaljka pomaknula za 10 sekundi bliže ponoći, znanstvenici su istaknuli da je sporazum o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a “ugrožen”.

“Ukoliko dvije strane ne nastave pregovore, ugovor će isteći u veljači 2026. To bi dovelo do još žešće utrke u nuklearnom naoružanju i povećalo mogućnost nuklearnog sukoba”, rekli su znanstvenici.

Što je sat Sudnjeg dana?

Sat Sudnjeg dana zapravo je hipotetski sat koji mjeri koliko nas dijeli od apokalipse, a osmislili su ga znanstvenici. Predstavlja prosudbu vodećih znanstvenika i stručnjaka za sigurnost o opasnostima za ljudsku egzistenciju. Odluku o vremenu koje pokazuje sat Sudnjeg dana donosi tim znanstvenika među kojima je i 13 dobitnika Nobelove nagrade.

Razina pogibelji utvrđuje se analizom podataka koji se protežu od onih o informatičkom ratovanju do opasnih tehnologija poput krivotvorenih video i zvučnih zapisa ili stupnja militarizacije svemira i razvoja hipersoničnog oružja.
“Pokazujemo koliko je svijet blizu katastrofi u sekundama – ne u satima ili čak i minutama”, kazala je Rachel Bronson, predsjednica društva atomskih znanstvenika, objavljujući promjenu.

Najkritičnije i najsigurnije godine

Sat je 1947. bio postavljen na sedam minuta do ponoći, a najkritičnije godine, kada je otkucavao dvije minute do ponoći, bile su 2018. i 2019. zbog neuspjeha u borbi protiv klimatskih promjena i nuklearne utrke te 1953. zbog američkih i ruskih nuklearnih pokusa.

Najsigurnija godina bila je nakon kraja Hladnog rata, 1991., kada je pokazivao 17 minuta do ponoći.
Prije pandemije covida-19, objava položaja kazaljke svake se godine odvijala u Nacionalnom press klubu u Washingtonu, no sada se to čini iz ureda Biltena na Sveučilištu u Chicagu. Odmah preko puta je rodno mjesto atomskog doba.

Ondje je 1943. Enrico Fermi demonstrirao samoodrživo cijepanje atoma, eksperiment koji je doveo do razvoja atomske bombe. Mjesto je označeno skulpturom Henryja Moorea koja prikazuje atomsku eksploziju.

Foto: Screenshot/BAS

‘Nadali su se da će prisiliti ljude na racionalnost’

Prije 76 godina umjetnik iz Chicaga Martyl Langsdorf dizajnirao je sliku sata koju su naručili znanstvenici koji su napravili atomsku bombu kojom je okončan Drugi svjetski rat.

Do 1947. počeo je Hladni rat i htjeli su upozoriti Amerikance na opasnost od nuklearnog sukoba sa Sovjetskim Savezom.

“Nadali su se da će prisiliti ljude na racionalnost”, rekao je Eugene Rabinowitch, biolog i prvi urednik Biltena.

Bilten su 1945. osnovali Albert Einstein, J Robert Oppenheimer i drugi znanstvenici koji su radili na projektu Manhattan, koji je proizveo prvo nuklearno oružje.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.