Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX, Facebook

ŽIVOT MU SE PRETVORIO U PAKAO! Vlasnik pizzerije koji ne želi zaposliti ‘četnike iz Niša’ u gadnom problemu: Evo što ga je snašlo nakon objave

Autor: Dnevno.hr

Vlasnik pizzerije iz Samobora koji je na Facebook stranici svog lokala objavio kako će radije skratiti radno vrijeme nego zaposliti strane radnike našao se na udaru kritika pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, a njegovu diskriminatoru objavu istražuje i policija.

Šimonović Einwalter je u srijedu upozorila da objavom u kojoj kaže da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla, nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizirane komunikacije, već i zakona jer se radi o izravnoj diskriminaciju prilikom zapošljavanja koja je u nas zabranjena.

Dodala je i u Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zajamčena Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Europske unije, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

‘Javit će se udruge za zaštitu majmuna’

Podsjetimo, Samoborac je napisao da mu se na oglas za pizzamajstora javljaju “pakistanci, bangladeštani i četnici iz Niša” te da ih neće zaposliti, a dodao je i da će mu se zbog odluke javiti “udruge za zaštitu majmuna i ostalih životinja, a i sveprisutni Milorad Pupovac”.

Kako doznajemo ove poruke istražuje i zagrebačka policija i istražuje moguća kaznena djela vezna za govor mržnje u oglasu za posao, a istog je stava i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Joso Smolić.

“Imamo dugoročan problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu i turizmu koji će se morati sustavno rješavati, a sada se poduzimaju vatrogasne mjere i bez uvoza radne snage se neće moći raditi, poglavito u turističkoj sezoni. Stoga takvi ispadi i govori ne dolaze nikako u obzir jer mi trebamo njih, a ne oni nas”, naglasio je.

Smatra kako je problem nedostatka radne snage potrebno rješavati sustavno jer se sve manje polaznika upisuje u ugostiteljske škole i na strukovno obrazovanje te da na tome trebaju ponajviše poraditi županije i škole u suradnji s poslodavcima. “Nažalost, sada te suradnje nema, iako smo na to upozoravali, no sada smo tu gdje jesmo”, rekao je Smolić.




‘NE PADA MI NA PAMET ZAPOSLITI ČETNIKE IZ NIŠA’! Vlasnik pizzerije u Samoboru podigao buru: ‘Sad će se javiti udruge za zaštitu majmuna i Pupovac’




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.