Profimedia

ŽIVOT MU OVISI O SRCU KOJE NOSI U TORBI: Nakon potresa strahuje jer ga nema gdje puniti

Autor: Mia Peretić

Teško bolesni Stijo Mišković (60) iz Popovače preživio je strašan potres koji je područje Banovine pogodio 29. prosinca prošle godine.

Među onima je čija je kuća dobila crvenu naljepnicu, a da situacija bude još teža, na životu ga održava mehaničko srce.

Sa suprugom Marom živi na samom rubu grada, no u kuću ne može jer je određena za rušenje.

Život ovisi o mehaničkom srcu koje nosi u torbi

Općina im je obećala kontejner, statičari su došli još 6. siječnja i od tada čekaju neko rješenje, no strahuju da su zaboravljeno, rekao je Mišković za 24sata.

Život Stije Miškovića ovisi o mehaničkom srcu koje je dobio lani početkom listopada na KBC-u Rebro. Njegovo, kaže, ne obnaša više svoju funkciju, a ugradnjom pumpe, odnosno ECMO uređaja čeka na red za transplantaciju pravog srca. Ono bi trebalo zamijeniti ovo mehaničko koje stoji oko 100.000 eura.  Zdravstveno stanje Stije Miškovića izrazito je ozbiljno i bez torbice u kojoj nosi svoje srce ne smije se odvojiti ni trena.

Kaže, svaku noć ide spavati u podrum zajedno s aparatom koji mu život znači. Više ne nosi pidžamu, jer zbog straha od novog podrhtavanja spava odjeven. Uz to se mora brinuti da mu srce bude ‘napunjeno’. Jednom je nestalo struje i to mu je bio strašan stres jer mehaničko srce radi na baterije koje se moraju puniti i jako su osjetljive na napon pa uređaj za punjenje s dvije od ukupno četiri baterije drži kod susjede Zlate Betz (72).




No, do njezine kuće Stijo bi morao proći 200-tinjak metara uzbrdo što je za njega velik fizički napor. Kako bi ga toga poštedjela, supruga Mara svaki dan od susjede nosi napunjene baterije, a prazne donosi na punjenje.

Načelnik Općine Popovča: Ubrzat će stvar

Josip Mišković, načelnik Općine Popovača Stiju Miškovića posjetio je 9. siječnja, a u telefonskom razgovoru za 24sata kratko je rekao:




“Nismo sigurni tko treba osigurati kontejner, država ili općina, i stoga tapkamo na mjestu. Za izradu kontejnera potrebna je avansna uplata od 50-ak tisuća kuna i onda ga oni u roku od 10-ak dana isporuče”. Na kraju je dodao kako će “ubrzati stvar”. Nije pojasnio na koji način će to učiniti i o kakvom se “ubrzanju” radi jer samozatajni bračni par čeka na milost i nemilost administracije.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.