fbpx
Screenshot, Alain Jocard, Getty Images

ŽIDOVI STRAHUJU ZA ŽIVOTE: Angela Merkel pružila im potporu zbog agresije neonacističkih skupina

Autor: Dnevno

Židovska zajednica traži od Njemačke bolju zaštitu i mobilizaciju protiv ekstremne desnice, dan nakon antisemitskog napada u Halleu koji je u srijedu obnovio strahove od neonacističkog terora u toj zemlji.

“Trenutno trebamo djela, a ne samo riječi kako bismo zaštitili sveta mjesta”, rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder u priopćenju nakon napada u kojem su poginule dvije osobe. “Prije svega, trebamo stvoriti ujedinjenu frontu protiv neonacista i drugih ekstremističkih skupina. Činjenica da oni imaju sve veći utjecaj u Njemačkoj, 75 godina nakon holokausta, govori sama za sebe”, dodao je.

U srijedu, na dan Jom Kipura, velike židovske svečanosti, 27-godišnji Nijemac kojeg mediji predstavljaju kao Stefana B., postavio je eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac je ubijen kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba.


Osumnjičenik za napad snimao je pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE, specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse. U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da “holokausta nije bilo” i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE koji ga uspoređuje sa sličnom videosnimkom koju je snimio napadač na dvije džamije u Christchurchu u Novom Zelandu u ožujku.

Die Welt na svojoj internetskoj stranici navodi da tekst sastavljen 1. listopada na desetak stranica i preveden na engleski spominje napad na sinagogu u Halleu za vrijeme Jom Kipura. Njemačka policija u srijedu navečer je objavila da je uhićen muškarac koji je ozlijeđen u razmjeni vatre sa snagama reda. Vlasti bi tijekom dana na konferenciji za novinare trebale objaviti pojedinosti o napadu i počinitelju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i svi njemački čelnici osudili su taj čin. Ali ovaj put, u kontekstu porasta antisemitskih zločina u zemlji, židovskoj zajednici to nije dosta. “Ne razumijem uopće da sinagoga u Halleu nije imala nikakvu policijsku zaštitu u trenutku najveće židovske proslave”, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster.

Prošle godine broj antisemitskih napada u Njemačkoj povećao se za 20 posto u odnosu na godinu prije. Neonacistički pokret stoji iza većne tih napada. “Bojimo se. Primio sam dosta poruka od osoba koje su mi rekle da neće doći jer se boje. To se mora promijeniti”, rekao je u srijedu navečer rabin Nove sinagoge u Berlinu Gesa Ederberg na skupu na kojem je u znak solidarnosti došla i kancelarka Merkel. “Nažalost, danas, na vaš sveti dan, svjedočili smo nečemu strašnom: dvije osobe izgubile su život, dogodio se napad na Židove, i to Židove u Njemačkoj”, rekla je. “Moj je cilj, i cilj političkih dužnosnika, učiniti sve kako biste vi mogli živjeti u sigurnosti. A današnji dan pokazuje nam da ovo nije dovoljno, da moram učiniti još više”, dodala je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.