Foto: AP Photo/Musa Sadulayev, Guliver Image

ŽESTOKI KRITIČAR KADIROVA MISTERIOZNO NESTAO? Priča se da je ubijen! Macron razbjesnio Ukrajince, ostavio ih u nevjerici: ‘Netko želi dati sigurnosna jamstva ubojicama?’

Autor: M.P.

Rat u Ukrajini ušao je u 285. dan, a pritisak zapadnih saveznika na Rusiju ide dalje.

Ograničenje cijena ruske pomorske nafte koje su dogovorile zemlje G7 danas stupa na snagu jer Zapad ima za cilj smanjiti prihode Kremlja od fosilnih goriva, kao i ograničiti sposobnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

S druge strane, Rusija kaže da neće prodavati naftu koja podliježe zapadnoj gornjoj cjenovnoj granici čak i ako bude morala smanjiti proizvodnju.

Putin je bolje informiran

Ruski predsjednik Vladimir Putin sada je “bolje informiran” o poteškoćama s kojima se suočavaju njegove snage u Ukrajini, smatraju američke obavještajne službe.

Govoreći tijekom obrambenog foruma ovog vikenda, Avril Haines, američka direktorica nacionalne obavještajne službe, naznačila je da ruski predsjednik više nije toliko izoliran od loših vijesti s njegove invazije na Ukrajinu.

Aludirajući na prethodne procjene da bi ga Putinovi savjetnici mogli štititi, Haines je rekao da “postaje sve informiraniji o izazovima s kojima se vojska suočava”.

Rusija: Ne pristajemo na ograničenje cijena

Ruske vlasti odbile su ograničenje cijena i u subotu su zaprijetile da će prestati opskrbljivati zemlje koje su ga prihvatile.




Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u nedjelju da je riječ o grubom uplitanju koje je u suprotnosti s pravilima slobodne trgovine.

“Radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na postavljenu razinu, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište”, rekao je Novak, dužnosnik ruske vlade zadužen za naftu, plin, atomsku energiju i ugljen.

“Prodavat ćemo naftu i naftne derivate samo onim zemljama koje će s nama raditi pod tržišnim uvjetima, čak i ako moramo malo smanjiti proizvodnju”, rekao je.




Žestoke kritike Macronu zbog izjava o ‘sigurnosnim jamstvima Rusiji’

Prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako Kremlj pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini je naišla na burne kritike u Ukrajini i baltičkim zemljama.

Macron je u intervjuu za francusku TV postaju TF1 rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu i razmisliti “kako dati jamstva Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol”.

Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, poručio je da svijet treba sigurnosna jamstva Rusije, a ne obrnuto. “Civilizirani svijet treba ‘sigurnosna jamstva’ od barbarskih namjera postputinovske Rusije”, napisao je Podoljak na Twitteru u nedjelju, piše Reuters.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov tvrdi da bi “denuklearizirana i demilitarizirana” Rusija bila najbolje jamstvo mira ne samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet. “Netko želi dati sigurnosna jamstva terorističkoj državi ubojici? Umjesto Nürnberga – potpisati sporazum s Rusijom i rukovati se?” napisao je Danilov na Twitteru.

Nakon nekoliko rundi razgovora održanih još ranije tijekom rata predstavnici Ukrajine i Rusije se mjesecima nisu sastali kako bi pregovarali o okončanju sukoba. Iz Kijeva ističu da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane s napadima i povuče se s okupiranog ukrajinskog teritorija, dok Kremlj zahtijeva da Zapad prizna rusku aneksiju ukrajinskih regija.

Victoria Nuland, podtajnica SAD-a za politička pitanja, smatra da Putinovo inzistiranje na međunarodnom priznanju ruskih aneksija ukazuje na to da nije ozbiljan u pogledu mirovnih pregovora. “Diplomacija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera”, kazala je Nuland novinarima nakon sastanka sa Zelenskim u Kijevu.

Što se dogodilo kritičaru Kadirova?

Čečenski oporbeni bloger Tumso Abdurakhmanov, koji živi u Švedskoj, prestao je komunicirati, javlja Vayfond, čečenska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Švedskoj.

Oko 1. prosinca pojavile su se objave na Telegramu u kojima se navodi da je Abdurahmanov ubijen. Objavljena je snimka navodno mrtvog blogera, no neki su korisnici komentirali da je na snimci druga osoba, piše Meduza.

2. prosinca Shamil Albakov, glasnogovornik Skupštine Čečena Europe, rekao je izdanju Kavkazsky Uzel da nema pouzdanih informacija o smrti Abdurahmanova. “Prema informacijama koje imamo, to nije istina. Priča se o ubojstvu mladića u Švedskoj koji je bio Tumsov susjed. Ali to je nepotvrđeno”, rekao je Albakov.

Predstavnici Vayfonda također su rekli Kavkazsky Uzelu da ne žele vjerovati izvještajima o smrti Abdurahmanova. Organizacija je rekla da bloger ponekad u određenim razdobljima ništa ne objavljuje.

Vayfond je 3. prosinca na svom Telegram kanalu objavio se Abdurahmanov još uvijek nije oglasio. Njegov brat, Mokhmad Abdurahmanov, također nije bio dostupan.

Posljednji video na YouTube kanalu Abdurakhmanova, koji ima 475.000 pretplatnika, objavljen je 7. studenog. U njemu bloger opisuje kako je započela politička stranka Golos Chechenii -Glas Čečenije. Kako ističe Kavkazsky Uzel, Abdurahmanov obično objavljuje video zapise jednom tjedno. Njegov kanal ove godine nije imao tako dugu pauzu.

Kijev nastavlja s isključenjima struje

Gradovi diljem Ukrajine danas će nastaviti s planiranim prekidima struje. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko obećao je da će biti “što je moguće manje odstupanja” u objavi na Telegramu kasno u nedjelju.

“Od ponedjeljka, Kijev će se vratiti na stabilizacijska gašenja prema rasporedu”, rekao je.

No, stanje u energetskom sustavu i dalje je teško. Stoga, kako napominju energetski stručnjaci, moguća su odstupanja od dinamike uravnoteženja energetskog sustava. “Postoji daljnja potreba za uštedom električne energije. I to se mora učiniti.”

SAD: Niži tempo u borbama nastavlja se tijekom zime

Očekuje se da će se “smanjeni tempo” u borbama nastaviti tijekom zimskih mjeseci te se u nadolazećim mjesecima javljaju bolji izgledi za ukrajinske snage, rekle su SAD.

Govoreći tijekom obrambenog foruma tijekom vikenda, Avril Haines, direktorica američke nacionalne obavještajne službe, rekla je da se većina borbi oko Bakhmuta i područja Donjecka usporila s povlačenjem Rusije iz zapadnog područja Hersona na istok rijeke.

“I očekujemo da će to vjerojatno biti ono što ćemo vidjeti u nadolazećim mjesecima”, tvrdi Haines..

Troje mrtvih i šest ozlijeđenih u eksploziji na ruskom aerodromu

Tri su osobe navodno poginule, a šestero ih je ozlijeđeno nakon što je cisterna s gorivom eksplodirala na ruskom aerodromu.

Eksplozija se dogodila u blizini grada Ryazan, jugoistočno od Moskve, javlja Reuters pozivajući se na novinsku agenciju RIA Novosti.

Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je “drastično povećanje” seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje. Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje “da ponize Ukrajince”.

“U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom”, rekao je Kostin.

Ruski zapovjednici često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin. Njegove izjave ne mogu se neovisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sustavan pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela potkraj veljače.

“Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini”, rekao je Michalski za list Funke Media Group.

“Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još uvijek se poštuju”, rekao je.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.