Foto: HRT

Žestoka rasprava o vojnom roku na sučeljavanju: ‘Kupuju se avioni za nekakvu reklamu’

Autor: I.G.

U sučeljavanju pred parlamentarne izbore na HRT-u govori se o mnoštu gorućih političkih tema, a svoje vizije i planove za budućnost Hrvatske iznijet će Tomislav Josić (DP, Pravo i pravda, Blok, Agrameri – Nezavisna lista), Davor Nađi (Fokus, Republika), Marin Piletić (HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU), Dalibor Paus (IDS, PGS, UNIJA, ISU – PIP, Socijaldemokrati, Reformisti, Demokrati, Laburisti), Nikola Grmoja (Most, Hrvatski suverenisti, HKS, NLM), Sandra Benčić (MOŽEMO!), Matija Posavec (Nezavisna platforma sjevera), Katarina Peović (RF), Mirela Ahmetović (SDP, Centar, HSS, ‘DO i SIP’, GLAS) te Milivoj Špika (Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU)

Pet je grupa pitanja od gospodarstva i financija, preko borbe protiv korupcije i stanja u pravosuđu, pa sve do problema demografije i migracija, potom zdravstva, socijale i obrazovanja i konačno svjetonazorskih pitanja, oko kojih se uvijek lome politička koplja.

Foto: HRT

Evo kako je izgledalo sučeljavanje kandidata:

Sučeljavanje je krenulo s predstavljanjem kandidata. Prvi blok pitanja vezan je uz gospodarstvo. “Želimo da Hrvatsa bude prosperitetnija. Naš plan je jednostavan, potrebno je smanjiti porez na dohodak, smanjiti poreze na režije, trošarine na gorivo. Cilj je što više novca staviti građanima u džepove”, istaknuo je Nađi.

O tome kako obuzdati poskupljenje odgovorio je Marin Piletić. “Inflaciju treba suzbiti u njezinom korijenu”, kazao je i pohvalio kako je Vlada reagirala u energetske pakete.

“Ako HDZ dobije još jedan mandata, Hrvati će imati standard kao Slovenija”, rekao je Grmoja. “Kada se hvale rastom plaća i mirovina, to vam izgleda kao da hrvatska reprezentacija zabija više golova, nego što prima”, istaknuo je.

Fotot: HRT

‘HDZ ne nudi nikakvo povećanje mirovina’

Nađi je pozvao građane da vide kome vjeruju, HDZ-u ili svojim očima.
“HDZ nas je doveo u poziciju da smo ovisni o uvozu hrane i nismo samodostatni”, rekla je Benčić. Milivoj Špika kaže da HDZ ne nudi nikakvo povećanje mirovina, nego to nude Umirovljenici zajedno.

“Inflacija je klasno pitanje i svakako je puno veća za one najsiromašnije. Nevjerojatno je da se HDZ hvali rastom plaća u trenutku kad imamo minimalnu plaću upola manju od slovenske. Dolazi recesija i pitanje kako će vladajući odgovarati na nadolazeću recesiju”, rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte.

HDZ-ov ministar je iskoristio repliku i rekao da je apsolutno netočno da je inflacija pojela rast plaća i mirovina u Hrvatskoj, a kome vjeruju građani reći će na izborima 17. travnja.
SDP-ova Mirela Ahmetović rekla je da 850.000 radnika zarađuje 1000 eura mjeseč živjno i s time se ne možeeti. Špika iz Umirovljenika zajedno kaže da su plaće i mirovine sada realno manje nego što su to bile, jer je košarica sada skuplja 50 posto

Grmoja kaže da Piletićeva nervoza na sučeljavanju pokazuje kakvo je pravo stanje u HDZ-u i da je dobro što ga je Plenković poslao umjesto da je sam došao.

Paus iz IDS-a kaže da su porezi svakako alat kojim misle ići u gospodarstvo. “Mi smo na 75 posto prosjeka EU mjereno realnim dohotkom. To smo postigli porastom potrošnje i iz fondova EU no to neće trajati zauvijek. S tim zaletom se ne može nastaviti rast. Nama treba strukturalna promjena. Moramo privlačiti investicije, a to mi u našim sredinama činimo i znamo.”

Peović je replicirala: “Dvije stvari: IDS je istarski HDZ koji u ovom odgovoru pokazuje da ne bi ništa mijenjao, dakle – njima je dobro. Druga stvar, govore o razvoju i potrebama da se orjentiramo na industriju, manje na turizam. Ali, kako? Ako se ne mislite suprostaviti politikama EU-a, što ono mogu govoriti o brodogradnji koju su uništili?”

Paus joj je odgovorio: “Samo ću reći onom izrekom, laž na laž i to postaje statistika.”

Foto: HRT

Posvadili se Nađi i Peović

Benčić je rekla da je HDZ u EU bio prvak u najvećoj stopi rasta cijena nekretnina. “Naši građani su itekako zbog toga trpjeli i mnogi su otišli iz Hrvatske jer to nisu mogli izdržati. Nekretnine više ne služe za stanovanje nego za špekulativni kapital, do toga je doveo HDZ. Mi predlažemo da se oporezuje od treće pa nadalje nekretnine i to progresivno”

Peović je rekla da se slaže da treba oporezivati nekretnine. “Ali to nije dovoljno, treba oporezivati jedan posto najbogatijih, a ne tzv. srednju klasu. I to nitko osim Radničke fronte ne želi objasniti ljudima.”

Benčić je replicirala da Možemo to planira napraviti progresivnim stopama poreza na nekretnine. “Pored toga, trebamo napraviti i javnu stanogradnju kako bi si naši građani mogli priuštiti svoju stanogradnju.”

Nađi kaže da bi trebalo ići u smjeru ukidanja poreza, posebice na kupovinu prve nekretnine. “Ja još nisam vidio da su se cijene smanjile povećavanjem poreza.” Peović je napala Nađija rekavši da neće reagirati na “te sociopatske stranke poput Fokusa”.

Grmoja kaže da Most u Sinju radi ono što će primjeniti na Hrvatsku. “Mi ga zovemo Sinjski poučak. Osmislili smo cijeli plan stambenog zbrinjavanja za naše obitelji, ali trideset sekundi mi nije dovoljno da vam ga predstavim”.

Josić iz Domovinskog pokreta prvi je put progovorio od predstavljanja, rekao je da nema o čemu govoriti jer ničega u Hrvatskoj više nema. “Nema gospodarstva, svi su pobjegli…”

Nađi kaže da poslodavci i radnici trebaju funkcionirati u simbiozi. “To je cilj naših politika. Meni nije jasno zašto se cijelo vrijeme stvara hajka protiv poslodavaca.”

Ključni Plenkovićev operativac: Šuška se da se školovao u Travniku, bio u SDP-u, ali i uz Bandića

Rasprava o mirovinama

Ahmetović kaže da SDP nudi pravedniji način indeksiranja mirovina od današnjeg i da će uzeti u obzir onaj povoljniji za umorivljenike, a to je inflacija. Uvest će se i trajni dodatak od 10 posto u prvoj godini mandata, a onda u svakoj idućoj godini pet posto.

Piletić kaže da je HDZ napravio veliki posao u pogledu povećanja mirovina, a Špika da Umirovljenici zajedno jedini predlažu realno povećanje mirovine.

Benčić kaže da jedino treba gledati mirovinu u odnosu na plaću, pa se vidi da mirovine u tom smislu zapravo nisu povećane.

Grmoja je pozvao umirovljenike da se sjete koliko su puta dali glas HDZ-u i SDP-u, a kako danas žive. Most će raditi na tome da se mirovine usklade s inflacijom, a ispod 600 eura ne može se živjeti u Hrvatskoj.

“Nitko dosad nije sjetio da bi trebalo povećati mirovine, sad mjesec dana pred izbore žele povećati mirovine”, kazao je Špika iz UZ-a.

Paus kaže da su se u Istri nedavno izgradila tri doma za umirovljenike što se u Primorsko-goranskoj županiji nije napravilo 30 godina. “Gradili su ih gradovi zajedno sa županijom. Ako IDS dobije priliku, radit će na tome diljem Hrvatske.”

Grmoja kaže da je Most jedina stranka koja garantira obračun s korupcijom, ali i veće plaće i uvjete radnicima i umirovljenicima. Posavec pita kako umirovljenik uopće može priuštiti dom s takvim mirovinama. Grmoji je komedija da Čačić najavljuje Rijeke pravde, a ništa nisu napravili u tom pogledu kad su bili na vlasti.

Ahmetović napominje da je mirovina sad pala na 39 posto od plaće, a Piletić joj je rekao da je to 48 posto i da je SDP ukinuo pomoć u kući kad je bio na vlasti, a HDZ omogućuje dostojanstvenu starost i kroz program Zaželi. Ahmetović kaže da HDZ uvrštava u svoj izračun i povlaštene mirovine, u tome je razlika, a Piletić kaže da ona nema pojma što govori.

Peović se obratila umirovljenicima. “Nemojte slušati ove bajke i liste lijepih želja. Oni koji se ne smiju ili ne žele suprostaviti kapitalu i vladajućim elitama ti neće povećati ni plaće ni mirovine.”

Foto: HRT

O Turudiću

Piletić kaže da očekuje da se ponaša upravo onako kako se ponašao i dok je bio sudac kada je osuđivao one koji su uhvaćeni u korupciji. “Očekujem da bude profesionalan kao što je to bio i dosad jer zamjerke nismo prije čuli.”

Benčić kaže da sve o HDZ-u govori činjenica da je za šefa DORH-a odabrao čovjeka kojem je dokazao da je lagao, da se nalazio s kriminalcima kojima je sudima i o osobi o kojoj smo sve saznali iz poruka Josipe Rimac.

Voditelji su upitali kako zaustaviti korupciju u javnoj upravi, a Nađi kaže da je vrlo bitna transparentost, ali i da na čelu DORH-a ne bude netko poput Turudića.

Dotaknuli su se i pitanja treba li Hrvatskoj Ured europskog javnog tužitelja pri čemu je Paus iz IDS-a kazao da treba. “Ljudi nemaju povjerenja u naše pravosuđe. Treba jačati povjerenje u pravosuđe. Iako tamo ima čestitih ljudi, materijalni uvjeti i njihove plaće nisu dovoljno velike. Nije se dovoljno ulagalo u taj sustav i sada imamo što imamo”, rekao je. Potvrdan odgovor ima i Josić iz Domovinskog pokreta. “Naše pravosuđe neće puno toga procesuirati. Pokazalo se to u slučaju Mustaća i Perkovića. Da smo čekali naše pravosuđe, nikad ih ne bi osudili”, kazao je.

Rasprava o migrantima

Hrvatskoj nedostaje radne snage, a to se najviše osjeti u turizmu. Na to pitanje odgovorio je Paus iz IDS-a. “To nije nova situacija. Imali smo to i u Jugoslaviji. Imamo potrebu za radnicima, ali smo iscrpili bazen na području bivše Jugoslavije. Moramo napraviti da naši radnici ne odlaze”, kazao je. Grmoja kaže da tisuće migranata krše hrvatske zakone i ustav. “Jedini smo koji se zalažu da vojska izađe na granicu i spriječi ilegalne ulaske migranata u Hrvatsku. Nažalost, SDP, HDZ i ostali se zalažu za globalističke politike”, istaknuo je.

Benčić je rekla da je velika većina građana u Hrvatskoj prihvatila strane radnike. “Pitanje integracije je dugotrajan proces i moramo paziti da se osigura učenje jezika, da ih ne gledamo samo kao radnike, već kao i ljude, da nema getoizacije u stambenog zbrinjavanja stranih radnika i da se trudimo da ih pokušamo zadržati”, rekla je. Posavec podsjeća da je na HZZ-u 103.000 nezaposlenih pa treba vidjeti mogu li oni na tržište rada. “Stanari se bune da su neki stanovi pretvoreni u spavaonice za desetke radnika, najviše iz Nepala i Indije.

Peović kaže da je jedini razlog zašto se uvode strani radnici jest da se pogoduje poduzetnicima da mogu imati jeftinu radnu snagu. Josić iz DP-a je rekao da nema ništa protiv stranih radnika. “Oni su obični ljudi koji su tu došli raditi, ali sam protiv migracija”, kazao je. Piletić kaže da Hrvatska u posljednjih nekoliko godina ima jedan od najvećih gospodarskih rasta. “Zato nam je naglo došla i potreba za radnom snagom. Zamjena stanovništva nikako nije politika HDZ-a, to se dogodilo zbog rasta Hrvatske, što je posljedica politike ove vlade.”

Domovinci poslali opasnu poruku vladajućima: ‘Dosta je tog licemjerja s navodnom zaštitom žena’

Četvrti blok: Svjetonazorska pitanja

Grmoja je upitan o trzavici unutar Mosta, a vezano uz pitanje prava pobačaja kao prava žene. “To su nijanse u pogledima. Stav Mosta je jasan. I Marija Selak Raspudić smatra da život počinje začećem. Vrlo vjerojatno ćemo u jednoj fazi naše povijesti shvatiti da će pobačaj kao takav postati nezamisliv.”

Benčić kaže da se zalažu za jednakost za svih građana na pitanje o posvajanju djece od strane istospolnih parova. “Nama su svi građani Hrvatske jednaki, bez obzira na sve.”

Župan Posavec kaže da Crkva ne smije zauzimati strane uoči izbora. “Moramo dati mogućnost svakoj školi da uvede građanski i zdravstveni odgoj. To rade Rijeka i Zagreb, to je pametno i tako će se politika odmaknuti od svjetonazorskih i ideoloških pitanja, a više se posvetiti struci.

Peović je komentirala slučaj Dalibora Matanića. “Malo se previše bavimo svjetonazorskim pitanjima. Za nas je temeljno i osnovno pitanje radničko pravo. Ljevica je izgubila mnoge bodove jer se previše bavila svjetonazorskim pitanjima, a malo pitanjima prava radnika.”

Ahmetović kaže da je SDP prvak uvođenja građanskog odgoja i da to planiraju napraviti u cijeloj Hrvatskoj. “Upravo ova pitanja pokazuju koliko je nužno da djeca od malih nogu uče koliko su jednaki i ravnopravni. Ključno je da vjeronauk bude izborni, a ne obavezni predmet i da svatko ima pravo odlučiti hoće li ga pohađati ili ne i da nema diskriminacije među djecom.”

Piletić je pitao Ahmetović što su to SDP-ove škole, a ona mu odgovorila da su građani upravo svjedočili povlaštenoj poziciji HDZ-ovog predstavnika u debati. Potom je napala voditelje.

Nađi kaže da nam ne treba obavezni vojni rok već da treba jačati profesionalnu vojsku. “Kupuju se avioni za nekakvu reklamu, a sve drugo se zapostavlja. HDZ ovakve stvari čisto spominje zbog izbora, tu pucaju na domoljubne osjećaje.

Kad nam je dron uletio usred Zagreba, toliko o tome koliko stvarno HDZ brine o funkcioniraju hrvatske vojske i koliko se mi možemo osjećati sigurno i zaštićeno.”

U završnim riječima, Posavec je rekao da njegova platforma Sjever izlazi na izbore samostalno. Poslije izbora, podržat će vladu lijevog centra bude li za to prilike.

Peović kaže da će biti brana desnici, nisu spremni ući u vladu SDP-a, iako bi iz sabora podržali manjinsku vladu.

Rijeke pravde i SDP ni u kom slučaju ne bi koalirali s HDZ-om, rekla je Ahmetović, pozivajući birače na izađu i podrže SDP-ovu koaliciju. Špika je rekao da Umirovljenici zajedno idu samostalno na izbore.

Koalicija oko Domovinskog pokreta, kako je rekao Josić, kaže da oni neće lagati. Nije precizirao s kim će koalirati. Nađi je rekao da Fokus i Republika sigurno neće s HDZ-om, a s drugima su spremni pregovarati kako bi maknuli HDZ s vlasti.

Uskoro opširnije…

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.