fbpx
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

ŽENAMA CVIJEĆE, MUŠKARCIMA MOĆ: Hrvatska ima najporaznije brojke u Europi, a od političara stižu samo ruže!

Autor: Sanja Plješa

Međunarodni dan žena obilježava se ove godine po 110. put.

Prije više od stoljeća sve je počelo kao poziv na jednakost i borba za pravo glasa. U doba pandemije koronavirusa, ovaj dan se obilježava pod sloganom “Izaberi izazov”.

Tim povodom žene diljem svijeta iznijele su svoje želje za ovu godinu, a to su, među ostalim,  poštovanje, jednakost, nenasilje, kraj pandemije, povratak u školske klupe te bolja mogućnost zaposlenja.

Taj dan znači osnaživanje žena diljem svijeta, ali se načini na koje se obilježava razlikuju od zemlje do zemlje. Ni danas odnos prema ženama toga dana nije kod svih isti. Naime, dok neki poslodavci zaposlenicama daju poludnevni odmor, u drugim tvrtkama nema skraćenog radnog dana, ali žene dobivaju cvijeće kao simboličan znak pažnje.

U Americi je, zbog Dana žena, ožujak proglašen Mjesecom ženske povijesti. Takvo obilježavanje počelo je 1980., kad je predsjednik Jimmy Carter tjedan u kojem je 8. ožujka proglasio Nacionalnim tjednom povijesti žena.
Na drugom kraju svijeta, u Kini, Međunarodni dan žena obilježava se slično kao u Hrvatskoj. Muškarci na taj dan kupuju darove kao znak pažnje i poštovanja ženi, majci ili sestri. Žene toga dana rade samo pola radnog vremena kako bi mogle dostojno obilježiti svoj dan.

Kako je u Hrvatskoj? Ove godine su dan uoči Dana žena, mnogi političari iskoristili kako bi ženama iskazali pažnju poklanjajući im cvijeće. Možda su razlog tome i skorašnji lokalni izbor pa je ovo dobra prilika za promociju i prikupljanje potencijalnih glasova, upravo žena.

A kako je u stvarnosti? Pa, prema posljednjoj “čestitki” pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, žene u Hrvatskoj u prosjeku primaju 13 posto manje plaću od muškaraca i 21 posto nižu prosječnu mirovinu premda čine većinu  magistara znanosti i sveučilišnih specijalista (60 posto) kao i doktora znanosti (55 posto).
A Eurostat je prije dva dana objavio još jedan porazni podatak, u Hrvatskoj je tek 24 posto žena na menadžerskim pozicijama – pogađate, riječ je o najmanjem udjelu u čitavoj Europi… Primjerice, u susjednoj Sloveniji taj postotak raste na čak 42 posto!

Iz Eurostata je svojedobno stigao još jedan porazni podatak. Ni u jednoj državni Europske unije muškarci ne izbjegavaju kuhanje i kućanske poslove kao u Hrvatskoj: rezultati ispitivanja pokazali su da je tek 12 posto muškaraca u Hrvatskoj te poslove svakodnevno obavlja. Doduše, ispitivanje je provedeno prije četiri godine pa se možemo barem nadati da je u međuvremeno došlo barem do malog pomaka kako bi stigli Bugare i Mađara koji se s 13, odnosno 14 posto nisu pokazali puno uviđavnijim.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.