Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Željko Cvrtila: ‘Otkrivanjem identiteta osumnjičenih za silovanje kraj Zadra nije ugrožena istraga!’

Autor: Marin Vlahović

Prema najnovijim vijestima, umjesto interne istrage suca Ivana Markovića, koji je petoricu osumnjičenih za silovanje na području Zadra pustio na slobodu, policija je pokrenula istragu zbog objave identiteta osumnjičenika. Od sedmorice osumnjičenih koji su obuhvaćeni istragom i kaznenom prijavom, policija je privela petoricu, dok bi ostala dvojica mogla dobiti status svjedoka. Ovaj slučaj doveo je do masovnog revolta i bijesa građana koji se najviše manifestira objavama na društvenim mrežama. Istovremeno, sudac koji je donio skandaloznu odluku otišao je na bolovanje i dobio policijsku zaštitu.

Prema navodima iz kaznene prijave, mučan odnos trajao je godinu dana, a osumnjičenici žive u istom mjestu kao i žrtva, tako da ostaje nejasno kako ikakve mjere opreza mogu spriječiti njihove eventualne susrete. Za komentar ovog slučaja obratili smo se Željku Cvrtili, poznatom kriminalistu koji je u policijskoj karijeri obavljao niz odgovornih dužnosti. Između ostalog, Cvrtila je bio inicijator projekta neovisne unutarnje kontrole policijskog rada, koji se nikada nije u potpunosti realizirao. Slična je situacija i u pravosuđu, gdje se rijetko kada utvrđuje stegovna i kaznena odgovornost sudaca. Cvrtila strahuje da se i ovaj put, umjesto istrage, ide u zaštitu i zataškavanje propusta sustava.

– Policija je provela kriminalističku obradu, prikupila dokaze i iskaze većeg broja svjedoka, a sudac je osumnjičene pustio na slobodu. Ako nije bilo dovoljno elemenata za istragu i kaznene prijave, onda je policija to trebala javno objaviti. Ljudi su opravdano revoltirani stanjem u pravosuđu, i da tu nije tako katastrofalna situacija, onda nitko ne bi ni komentirao sudske odluke. Objavom identiteta počinitelja ne sprečava se dokazivanje kaznenog djela i ne ugrožava se žrtva. Sama istraga, iako nije javna, nije ni tajna. S detaljima istrage upoznati su branitelji osumnjičenika i oni vjerojatno isto koriste i plasiraju informacije iz istrage. Po mom sudu, treba se provesti interna istraga koja se mora fokusirati na propuste u postupku. Ako postoji dovoljno elemenata za kazneni progon osumnjičenika, onda je identitet žrtve i daljnji postupak eventualno ugrozio sud, a ne novinari i građani na društvenim mrežama. Isto tako, potrebno je detaljno ispitati ovu sudsku odluku. Meni se čini da stvari idu u smjeru zataškavanja, što nije dobro. U medijima su objavljene informacije da je policija bijesna zbog sudske odluke, a sada se najavljuje istraga zbog objave informacija o osumnjičenima. Meni je to jako čudno i ne bih se čudio da je zapovijed za takvo postupanje, radi smirivanja revolta građana, došla s neke više instancije – rekao je Željko Cvrtila za naš portal.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevno (@dnevno.hr) on

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.