Foto: Jadran Babic / CROPIX

ZELENI POBIJEDILI: Europska investicijska banka neće financirati više prljavu industriju

Autor: Dnevno

Europska investicijska banka (EIB) usvojila je nove kriterije za financiranje energetskih projekata, fokusirane na borbu protiv promjene klime na Zemlji, najavljujući obustavu kreditiranja projekta vezanih uz fosilna goriva od kraja 2021. godine.

Prema novoj kreditnoj politici EIB će ubuduće financirati samo projekte koji će dokazano pri proizvodnji jednog kilovatsata energije emitirati manje od 250 grama ugljičnog dioksida. Time se de facto diskvalificiraju tradicionalne plinske elektrane, dodaje Reuters.

Plinski projekti ubuduće će se morati bazirati na “novim tehnologijama”, poput hvatanja i skladištenja ugljika, i kombinirati proizvodnju toplinske i električne energije ili dodavati fosilnom prirodnom plinu obnovljive plinove, odlučili su u EIB-u.

Prijedlog nove kreditne politike dobio je prema objavi EIB-a “ogromnu” podršku.

Europska komisija ima ulogu promatrača u EIB-ovom odboru ali njezin je glas odlučujuć u slučaju pat-pozicije u glasanju 28 zemalja EU-a, dioničara banke. Za time nije bilo potrebe u četvrtak budući da su članovi koji predstavljaju 90 posto bančina kapitala odobrili novu politiku kreditiranja energetskih projekata, navode u banci.

“Ovo je važan prvi korak – ne posljednji, već prvi”, rekao je novinarima u telekonferenciji potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell.

EIB želi definirati novi standard i jasno pokazati kako se multilateralne banke mogu uskladiti s Pariškim sporazumom, dodaje McDowell.




Jučerašnja bančina odluka bila je očekivana budući da su ministri financija članica Europske unije prethodno jednoglasno poduprli prijedlog o postupnom gašenju financijske potpore projektima vezanim uz fosilna goriva radi potpore borbi protiv promjene klime.

Odluka je trebala biti donesena još prošlog mjeseca ali je odgođena zbog otpora pojedinih zemalja koje žele da banka i dalje financira plinske projekte.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.