fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ZEKO OTIŠAO PREDALEKO! Pozivaju ga na odgovornost zbog ‘morbidnog showa’, traže ispriku: Krajnje nedopustivo!

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Udruga Sjena zatražila je u četvrtak ispriku saborskog zastupnika HDS-a Hrvoja Zekanovića koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao „morbidnim showom“.

”Koristeći formulaciju riječi ‘morbidni show’ te ju povezivati s pojavljivanjem roditelja njegovatelja, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na izglasavanje prijedloga za izmjene Zakona koji se njih krucijalno tiču te politiziranja i političkog prepucavanja preko leđa najnemoćnije populacije je krajnje nedopustivo”, ocijenila je u priopćenju Udruga Sjena, a podsjetili su i da je HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić, i sama osoba s invaliditetom, nedavno imala diskriminirajuće izjave za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Sjena podsjeća da još uvijek nije dobila javnu ispriku zastupnice zbog, kako tvrde, diskriminatorne izjave u kojoj Lukačić propitkuje dostupnost osobnih asistenata osobama s invaliditetom ili djeci s teškoćama u razvoju koji se mogu uključiti u zajednicu.


”Saborski zastupnici Zekanović i Lukačić trebali bi znati da je svakom građaninu pa tako i osobama s invaliditetom te njihovim obiteljima jedno od zajamčenih prava zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava te shodno tome, ovim putem pozivamo i eksplicitno zahtijevamo javnu ispriku”, ističe Udruga Sjena koja traži i reakcije svih ureda pravobranitelja.

Pravobraniteljica pozvala Zekanovića na odgovornost

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak također je pozvala na odgovornost zastupnika Zekanovića zbog izjave o ”morbidnom showu”.

Pravobraniteljica je u priopćenju podsjetila kako je Zekanović u Saboru, prilikom prvog čitanja i rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, poručio da ”jedini koji danas ljagu mogu isprati sa svog imena su kolege iz oporbe zbog onog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna ovdje, kada su doveli i manipulirali roditeljima i djecom”.

Podsjetimo, u Saboru se pretprošlog petka glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji njegovatelji. Sa 77 glasova prihvaćeno je da se Zakon ne mora mijenjati odmah, što je rasplakalo članove Udruge Sjena koji su došli na Markov trg.

Slonjšak smatra da je Zekanovićeva izjava više upućena samoj oporbi, no ističe da je problematična formulacija „morbidnog showa”.

Pravobraniteljica precizira da izjava, ukoliko se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.
”Korištenje prava na sudjelovanje i pojavljivanje u društvenom životu i pojavljivanje u medijima osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji na ravnopravnoj osnovi s drugima, a radi promicanja vlastitih interesa i prava, nije i ne smije s smatrati nikakvom vrstom performansa”, ocjenjuje pravobraniteljica.

Dodaje da svi građani, pa tako i osobe s invaliditetom, trebaju imati jednake mogućnosti zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.