Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zekanović: Šuica je prevarila birače! Evo što govori o pobačaju u EU-u, a što u Hrvatskoj!

Autor: Dnevno

Hrvoje Zekanović (Hrast) prozvao je Dubravku Šuicu zamjerivši joj što je na saslušanju za potpredsjednicu Europske komisije, umjesto na hrvatskom, govorila na engleskom jeziku. Smatra i da je njezin stav o pobačaju u “velikoj kontradikciji” s onim što je formalno HDZ – demokršćanska stranka.

“Pa kada je u Europi, e onda će biti zagovaratelj pobačaja, a kada treba uzeti glasove konzervativnih glasača, e onda će se onako malo koketirati i sa zabranom pobačaja odnosno još jedanput će se prevariti hrvatski glasači”, rekao je Zekanović.

Upitao je i kakav je, s obzirom na to da je govorila engleski, stav Dubravke Šuice prema hrvatskom jeziku i prema suverenosti države. “Jezik je bitna odlika suverenosti svake države, pa tako i naše”, zaključio je.

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović izjavio je u Saboru kako je došlo do pravog “preporoda” kune u zaduživanju hrvatskih građana, te da je država jedini sektor koji i dalje forsira zaduživanje uz valutnu klauzulu.

Prije pet godina, kuna je u ukupnim kreditima banaka sudjelovala samo sa 26 posto, a sredinom ove godine njezin udjel je porastao na 42 posto. U isto vrijeme, udjel deviznih kredita u ukupnim kreditima, u koje se ubrajaju i oni s valutnom klauzulom, pao je sa 74 na 58 posto, naveo je zastupnik u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Rekao je kako se građani najviše boje kredita uz valutnu klauzulu, s obzirom na iskustva iz “slučaja franak”, pa se njihov iznos smanjio sa 156 milijardi na 121 milijardu kuna.

Međutim, jedini sektor koji forsira dalje zaduživanje uz valutnu klauzulu je država, njoj su takvi krediti sa 12,6 milijardi u 2014. narasli na 22,4 milijardi kuna, naveo je Lorinović, tvrdedći da država, dakle Ministarstvo financija i Vlada “primarno podrivaju, narušavaju, monetarni suverenitet zemlje i povjerenje u kunu”.




Goran Aleksić čestitao je svim građanima koji su se zaduživali u švicarskom franku na konačnoj pobjedi banaka.

“Početkom rujna na sudu smo dobili konačnu potvrdu da su naši krediti ugovarani s nepoštenim ugovornim odredbama i o kamatnoj stopi i o valutnoj klauzuli”, rekao je Aleksić, i pozvao sve koji su ugovarali takve kredite da se ne boje i da tuže banke.

Opetovano je pozvao premijera da ga primi na razgovor kako bi se vidjelo u kojem će smjeru ići Vlada, hoće li pripremiti zakonsko rješenje da ljudi ne bi morali ići na sudove. “Ako Vlada ne bude htjela predložiti zakon, predložit ću ga ja ovdje svima vama”, rekao je Aleksić.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.