Foto; Wochit / John MACDOUGALL / POOL / AFP)

‘ZBOGOM MUTTI’: Olaf Scholz prisegnuo na dužnost njemačkog kancelara nakon 16 godina Angele Merkel. Stižu mu čestitke

Autor: Dnevno.hr

Olaf Scholz je potvrđen za njemačkog kancelara, koji će voditi trostranačku vladu koja preuzima dužnost od Angele Merkel nakon 16 godina njezine vlasti. Izglasao ga je njemački parlament, gdje njegova koalicija ima znatnu većinu.

Scholz je u srijedu svečano prisegnuo i u Bundestagu, čime je i formalno preuzeo kancelarsku funkciju.

Scholzova nova vlada formirana je od njegove Socijaldemokratske stranke zajedno sa Zelenima i Slobodnim demokratima. Primopredaja vlasti označava kraj 31-godišnje političke karijere Angele Merkel. Ovaj tihi 63-godišnjak doveo je socijaldemokrate do izborne pobjede krajem rujna, pozicionirajući se kao kandidat kontinuiteta jer je igrao ključnu ulogu u vladi Merkel kao dokancelar.

Od izbora njegova stranka sa Zelenima i slobodnim demokratima radi na koalicijskom sporazumu, koji je konačno potpisan u utorak, piše BBC.

Stižu čestitke

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je njegov kancelarski mandat uz riječi ‘iduće poglavlje napisat ćemo skupa”. Istovremeno je zahvalio bivšoj kancelarki Angeli Merkel što nije zaboravila ‘lecije iz povijesti’ te što je toliko mnogo napravila.

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a, Charles Michel u čestitkama Sholzu poručili su da se vesele što će s njim raditi na “snažnoj Europi”. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli zaželio je Sholzu i njegovoj vladi “puno uspjeha” i da “uspješno savlada velike zadaće koje čekaju Njemačku i Europu”.

Ambiciozni planovi nove Vlade

Nova vlada ima ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promjena ranim eliminiranjem ugljena i fokusiranjem na obnovljive izvore energije, no njihov početni prioritet bit će suzbijanje pandemije koronavirusa. Zdravstvene vlasti zabilježile su još 69.601 slučaj u posljednja 24 sata i još 527 smrtnih slučajeva – najveći broj od prošle zime.




On i čelnica Zelenih Annalena Baerbock, koja postaje ministrica vanjskih poslova, također će morati odgovoriti na strahove oko jačanja ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. Iako je Rusija zanijekala planove za invaziju na svog susjeda, Angela Merkel složila se s predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije kasno u utorak da će usvojiti zajedničku strategiju za odgovor nametanjem “značajne i teške štete ruskom gospodarstvu”.

Jedna očita gospodarska mjera bila bi prijetnja ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 prema Njemačkoj, koji je dovršen, ali još uvijek čeka odobrenje njemačkog energetskog regulatora. Američki dužnosnici kažu da su postigli dogovor s Njemačkom da će naftovod biti zatvoren, što bi bila značajna intervencija.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.