Gibina, 111115. Na hrvatsko-slovenskom granicnom prijelazu Gibina u opcini Raskrizje, slovenska vojska pocela je graditi ogradu kako bi ogranicila nekontrolirani priljev migranata. Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Zbog Štajerske straže koja sprječava prodor migranata u zemlju, slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost održalo sastanak

Autor: Dnevno

Zbog djelovanja tzv. Štajerske straže koja je koncem prošlog tjedna logorovala uz granicu s Hrvatskom u srijedu je održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, a državnim je organima naloženo da donesu zakone kojima bi se djelovanje takvih paravojnih organizacija zabranilo.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost među ostalim je ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova dalo zadaću da u najkraćem roku pripreme promjene kaznenog zakona i propisa o prekršajima, kako bi se mogle poduzimati mjere u vezi s aktivnošću samozvanih seoskih straža poput Štajerske straže“, navedeno je u priopćenju vlade nakon sastanka.

Promjena kaznenog zakona i prekršajnih postupaka zahtijeva se s ciljem da se “na odgovarajući način sankcioniraju udruživanja i aktivnosti raznih udruga koje uzimaju nadležnosti državnih organa, te tako kod građana izazivaju nesigurnost”, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Bilo je riječi i o problematici pojačanih ilegalnih migracija, što su pripadnici Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, osuđenog lani na osam mjeseci zatvora zbog “prijetnji ustavnom poretku” do sada uzimali kao opravdanje za svoje patrole uz granicu, uz tvrdnje da pomažu policiji u sprječavanju ilegalnih ulazaka.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je u srijedu u vezi migracija razmatralo izvješće o broju i opsegu ilegalnih prijelazaka granice. Među ostalim, vladi je predloženo da donese posebnu strategiju za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, priopćeno je iz kabineta premijera Marjana Šareca.

Djelovanje Šiškove Štajerske straže, koja broji 50-ak pripadnika i djeluje uglavnom oko Maribora, ali namjerava osnovati i svoje podružnice u ostalim krajevima zemlje, izazvalo je zadnjih dana dosta odjeka, osobito u susjedstvu, nakon što je reportažu o njihovu djelovanju objavila agencija Reuters koju su na svoje okupljanje pozvali s još nekim stranim novinarskim ekipama.

Nakon toga se u priopćenju u srijedu oglasila i slovenska policija, napisavši da se protivi “osnivanju samozvanih skupina i tzv. seoskih straža jer aktivnosti koje te skupine provode predstavljaju stanoviti stupanj sigurnosnih rizika”.




Kako dodaju, policija je do sada s ciljem suzbijanja i otkrivanja mogućih kaznenih djela na terenu izvodila “službene postupke” na mjestima gdje su se takve skupine nalazile, pazeći pri tome na mir i sigurnost ljudi koji djeluju u svom lokalnom okolišu, a s kojima joj je cilj uspostaviti “partnersku suradnju”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.