Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

ZBOG RAFALNE PALJBE PO CIVILIMA, UHIĆEN ZA RATNI ZLOČIN: Čučao s ekipom srpske paravojne jedinice u kukuruzu, a onda je naišao civilni kombi s radnicima koji su išli na posao

Autor: L.B.

Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu PU osječko-baranjske dovršila je kriminalističko istraživanje za ratni zločin.

Policijski službenici su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog postojanja sumnje da je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske na štetu šest osoba.

Sumnja se da je osumnjičeni, kršeći odredbe članka 3. stavka 1. točke a) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i odredbe članka 13 stavka 2 Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba ( Protokol II ) sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu OKZ RH-a), na štetu tada 41-, 21-, 37-, 51-, 44-, i 22-godišnjaka.

Pucali na civilni kombi s radnicima koji su išli na posao

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6.45 sati, na cesti oznake D 57 na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog „T“ križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce, a u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka.

Kombi vozilo bilo je vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka takozvanom „T“ križanju, odnosno skretanju za selo Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce.

Usmrtili dvojicu radnika, ostale ozlijedili

Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali.

Opisanom radnjom pet osoba u kombi vozilu je zadobilo ozljede od vatrenog oružja, a od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali tada 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su trojica (tada 37-, 51-, 44-godišnjaci) zadobila ozljede od vatrenog oružja. Tada 22-godišnjak je ozlijeđen u vidu posjekotina i ogrebotina uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila.




Nakon rafalne paljbe, samo su se udaljili u smjeru Negoslavaca

Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su se udaljili smjeru Negoslavaca.

Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak) uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku.

Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz čl. 120. OKZ RH.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.