fbpx
Screenshot, izvor: Daily Mail

Zbog obnove nacističkih ideja, malim Šveđanima uvode skraćenu povijest: Plan izbacivanja svega onog što se dogodilo prije 18. stoljeća

Autor: Dnevno

Šveđani nameravaju izbaciti iz škola svu povijest stariju od 18. stoljeća. Razlog je sljedeći: učenici bi se trebali koncentrirati na Holokaust, Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period 20. stoljeća.

„Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu”, najavljuje švedski Odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet predmet povijesti radikalno promijeni, javlja portal „Svd.de“.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju dati pitanjima klimatskih promjena i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana povijest koja datira od prije 1700. godine. Njihov je argument da su obnova fašističkih i nacističkih ideja, jačanje rasizma i ekstremizma, netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, izravna posljedica toga što mladi ljudi u školama ne uče o zlu koje je dovelo do holokausta, Drugog svjetskog rata, ne znaju u što se pretvaraju ekstremizmi, šovinizmi, nacionalizmi, sve vrste isključivosti.


Međutim, ova namjera je izazvala otpor kod profesora povijesti. „To je grozno, bizarno i apsurdno“, tvrdi povjesničar Dick Harrison. On ističe da je prisiljen reagirati i ukazati  na činjenicu da je „drevna povijest“ potrebna.

„Sve što nas okružuje je nasljeđe starih Grka“, napominje povjesničar i upozorava da će se, ako ovaj prijedlog socijaldemokrata postane stvarnost, Švedska žešće izblamirati” u svijetu. Prijedlog za skraćivanjem povijesti jednostavno naziva bolesnim.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.