Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

‘DOGODILA IM SE POGREŠKA!’ Butković progovorio o nestaloj ruskoj jahti: ‘Drugi propust je ključan’

Autor: Dnevno.hr

Misterij nestanka ruske jahte Irina Vu već danima zaokuplja hrvatsku javnost, a ministar prometa Oleg Butković danas je rekao da je razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole te dvoje ljudi.

“Ti ljudi to sigurno nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je ministar i dodao da su zapečatili tu jahtu, ali se dogodio određeni propust.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte. Nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene. Kao ministar preuzimam svu odgovornost”, poručio je.

Nije odbacio mogućnost da se i druge službe uključe u istragu nestanka ruske jahte.

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.