fbpx
Foto: Screenshot/RTL

ZBOG NASILJA NAD MIGRANTIMA: Pravobraniteljica propituje odgovornost države

Autor: M.P.

Nakon što je MUP potvrdio da su osobe, koje na snimci RTL televizije tuku migrante, identificirane kao policijski službenici, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podsjeća kako je time otvoreno pravno pitanje odgovornosti države za kršenje ljudskih prava i vladavine prava.

“Naime, činjenica da je riječ o policijskim službenicima kao pravnu posljedicu može imati kršenje normi nacionalnog i međunarodnog prava, konkretno o zabrani mučenja. Riječ je o pravu koje se ni u jednom slučaju ne može derogirati i koje je zaštićeno Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda odnosno, Općom deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom konvencijom o zabrani mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja”, piše u objavi na internetskoj stranici Pučke pravobraniteljice.

Pučka pravobraniteljica naglašava i kako je, nakon postupka koji je proveo stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu i u kojem je utvrđeno da je riječ o policijskim službenicima, država obavezna osigurati neovisnu i učinkovitu istragu.

Standardi takve istrage ne podrazumijevaju samo nepostojanje hijerarhijske ili institucionalne povezanosti, već i stvarnu neovisnost i nepristranost istražitelja. Stoga je dobro, smatra pravobraniteljica, što izvide provodi i DORH, kao neovisna institucija koja ima potrebne ovlasti.

Kao što je već potvrdila medijima, pravobraniteljica je odmah nakon objave navedene snimke otvorila ispitni postupak u kojem od MUP-a i DORH-a traži učinkovitu i temeljitu istragu slučaja te da ju, kao opunomoćenicu Hrvatskog sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, obavijeste o poduzetim radnjama i postupcima te utvrđenim činjenicama.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.