fbpx
Pixnio

ZBOG KORONE, NARKODILERI U PROBLEMIMA! Švercerima cigareta cvate posao

Autor: Dnevno

U jeku koronavirusa procvao je šverc cigareta dok su drugo poslovi stali. Potražnja je neupitna, cijena cigareta niža je nego na kioscima, a roba se uredno dostavlja.

Svi poslovi su stali i što su više pozicionirani na hijerarhijskoj ljestvici kriminala u većem problemu. Kontejneri s drogom zapeli su negdje u lukama, lanci opskrbe prekinuti su zbog poremećaja u tranzitnom prometu. “Pojačane su kontrole na granicama, nema zračnog prometa. Boje se da im netko i ne “padne” na kontrolnim punktovima. Troše zalihe koje imaju i novac koji su zaradili u prijašnjim kriminalnim poslovima”, objašnjava za Jutarnji list iskusni poznavatelj kriminalne scene.

“Ali, primjećujemo da su i dalje aktivni na kriptiranim telefonima. Sada uglavnom rade kvartovski dileri droge, koji još imaju neke zalihe pa to dostavljaju uglavnom poznatim kupcima. Najveći im je problem što su zatvorena neka mjesta koja su im bila zahvalna za distribuciju droge, kao što su noćni klubovi i lokali”, dodaje.


Policijski operativac kazao je kako nema dostave, kontrole su kao i da su ljudi kod kuće pa nema ni provala.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Antonio Gerovac komentirao je za Jutarnji listi kriminal u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom.

“U ovom trenutku bilježi se pad broja počinjenih kaznenih djela, pri čemu svakako treba istaknuti smanjenje broja kaznenih djela protiv imovine i onih s elementima nasilja. Na to utječe veća prisutnost policije na terenu, ali i odluke Stožera Civilne zaštite koje su na snazi. Policijski službenici su maksimalno posvećeni održavanju visokog stupnja sigurnosti, a svakako ćemo nastojati i zadržati takvo stanje nakon što se ukinu određena ograničenja”, opisuje Gerovac.

“Treba napomenuti da u posljednjih mjesec dana ne bilježimo porast kaznenih djela ni prekršaja s elementima nasilja. Posljednjih tjedana bilježimo primjetan pad teških krađa i razbojništava, ali pad traje već neko vrijeme i ne može se isključivo dovesti u vezu s mjerama koje su na snazi zbog suzbijanja širenja koronavirusa. Nismo uočili neki poseban pojavni oblik ugroze određenih vrsta objekata. Zbog izrečenih mjera kojima je cilj smanjenje socijalnih kontakata velik broj uslužnih objekata nije otvoren ili posluje uz određena ograničenja, ali smo zato, s ciljem preveniranja napada na objekte institucija koje rade, s njima stupili u kontakt. Cilj je bio uputiti ih na provođenje samozaštitnih mjera kako bi se i na taj način dodatno podigla razina sigurnosti”, dodaje.

Iz Jutarnjeg lista analizirali su podatke u pet policijskih uprava u kojima je ujedno i najveći broj oboljelih od koronavirusa. Dakle, podaci iz zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske, osječko – baranjske i istarske županije.

Analiza podataka prati se otkad je registriran prvi pacijent u Hrvatskoj zaključno do 31. ožujka.
Dostupni podaci pokazuju kako je 17. ožujka u Ružmarinki žena prišla 97-godišnjakinji i ponudila joj medicinske usluge, a kad ju je ona pustila u stan, uzela joj je karticu i s bankomata podigla nekoliko tisuća kuna.

Slično je stradala i 87-godišnjakinja u Bogišićevoj ulici na Medveščaku koja je u stan pustila nepoznate žene koje su joj uzele novac. O bezobzirnosti svjedoče i slučajevi krađe vozila medicinskom osoblju, ali u oba slučaja policija je našla ukradene automobile ispred bolnica.

Ni kradljivci automobila ne staju. O tome svjedoči izvješće zagrebačke policije od petka 3. travnja prema kojemu je u prethodna 24 sata evidentirano dva razbojništva, jedna teška tjelesna ozljeda, četiri teške krađe provaljivanjem i četiri krađe i jedno ostalo kazneno djelo. Otuđen je jedan osobni automobil, ali je dolijao provalnik koji je krajem ožujka vatrogasnim aparatom razbijao stakla na automobilima parkiranim u garažama i iz njih krao vrijedne predmete.
Zagrebačka policija u ovim je izvanrednim okolnostima vrlo brzo riješila i jedno ubojstvo te našla tijelo ubijenog, a policijski USKOK je otkrio kućni laboratorij “trave” i uhitio uzgajivača.

U Splitu sve se svodi na provale, krađe i razbojstva, a najveći udarac narkomafiji u ožujku bilo je uhićenje 23-godišnjaka kod kojeg je pronađeno šest kilograma marihuane.

U Osječko-baranjskoj županiji kradu se i bicikli, pijesak, poljoprivredni alat, ali i nalaze zaostale mine i oružje iz rata.

Policija je na riječkom području uhvatila suvozača u Peugeotu kako je 30. ožujka imao krivotvorenu propusnicu kao da je zaposlenik građevinske tvrtke 29-godišnjeg vozača.

Najveća enigma za istarske policajce i forenzičare je čije su ljudske kosti koje su pronađene 30. ožujka na Verudeli.

U dva mjeseca 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani manje je ubojstava jer ih je zabilježeno šest, a prije godinu dana devet. Brine porast silovanja kojih je ove godine u dva mjeseca prijavljeno 30, a u dva mjeseca 2019. samo četiri.

Policija predviđa kako će nakon koronavirusa i potresa poseban izazov biti s organiziranim kriminalnom. Moguće su pojave zelenašenja, kamatarenja, muljanja nekretninama.

“Organizirani kriminalitet nema senzibilitet prema okolnostima u kojima se svijet trenutačno nalazi, nego se prilagođava situaciji i usmjerava prema onim djelatnostima koje u ovom trenutku smatra najranjivijima. Prilagodljivost je bitna komponenta djelovanja organiziranih kriminalnih skupina pa mi u ovom trenutku strateški procjenjujemo koje će načine i ciljeve organizirane skupine odabrati kako bi ostvarile nezakonite profite i kako bi prikrile tako nezakonito stečenu imovinu. Na taj način usmjeravamo naše djelovanje, a preko međunarodnih policijskih kanala razmjenjujemo saznanja s drugim policijama o novim modalitetima koje te skupine koriste. Već radimo procjene o tome koje nam rizike donosi razdoblje nakon suzbijanja pandemije. Kriminal će se vratiti nekadašnjem životnom režimu i djelovanju, a pojavit će se i neki novi oblici kriminala koje već sada moramo prevenirati “, rekao je Gerovac.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.