Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

ZAZIVA SE ZAHTJEV ZA ODŠTETU OD SRBIJE! Gotovinin odvjetnik nakon presude Miloševićevim obavještajcima: ‘Ovo je prvi takav slučaj u 30 godina’

Autor: Ivana Jurišić

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove kao nasljednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je osudio ratne čelnike srbijanske Službe državne bezbjednosti i bliske suradnike Slobodana Miloševića i vrha JNA, Jovicu Stanišića (72) i Frenkija Simatovića (73) na po 15 godina zatvora.

Stanišić i Simatović su prema presudi bili dio udruženog zločinačkog pothvata (UZP) na području šest općina u BiH (Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu), ali i u Republici Hrvatskoj, gdje je utvrđena njihova odgovornost za likvidaciju Marije Senaši u srpnju 1992. godine.

Luka Mišetić, odvjetnik koje je pred Haaškim sudom branio Antu Gotovinu, je komentirajući presudu rekao kako je ovo prvi put da je neki dužnosnik Srbije osuđen za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu koji je uključio i Hrvatsku.


‘Nema pravnog temelja za podizanje tužbe’

“Sada postoji konkretna pravomoćna presuda da su najviši srbijanski dužnosnici bili uključeni u zločinački plan etničkog čišćenja nesrba sa okupiranog teritorija Hrvatske, što je iznimno važno jer do sada nije postojala niti jedna presuda protiv bilo koga iz Srbije za zločine u Hrvatskoj. Ovo je također prva presuda koja govori da su srbijanski dužnosnici bili uključeni u zločinački pothvat na teritoriju BiH”, govori Mišetić.

Iako je riječ o prvoj takvoj presudi u 30 godina rada Haškog tribunala, Mišetić odgovara kako Hrvatska i dalje ne može tražiti odštetu od Srbije, iako su se nakon presude mogli čuti i takve tvrdnje. U BiH i među Bošnjacima odmah je zavlada euforija zbog presude iz Haaga. U izjavi za Slobodnu Dalmaciju, Nevenka Tromp, bivša istražiteljica Haaškog suda. Tromp, između ostalog, misli da je sada otvoren put obitelji žrtava kako u BiH, tako i Hrvatskoj da od Srbije traže odštetu za smrt svojih najmilijih.

“Zločin je počinjen u ime države Srbije i to je stavlja na optuženičku klupu”, zaključila je ova profesorica iz Haaga. Međutim, Mišetić ne vidi da je to moguće.

‘Srbija će i dalje negirati svoju odgovornost’

“Ova presuda sama po sebi nije pravni temelj za pokretanje nekakve tužbe na temelju koje bi se mogla tražiti odšteta od Srbije”, ističe odvjetnik i dodaje kako Hrvatska može poslati zahtjev ili tražiti od Srbije da uplati odštetu, ali ne postoji sud preko kojeg bi se mogla uputiti neka tužba.

“Može se podnijeti zahtjev Srbiji, ali je nerealno očekivati da će Srbija to poštovati i isplatiti bilo što. Oni će i dalje negirati odgovornost, Hrvatska će govoriti da je ona odgovorna i tu se po mom mišljenju neće ništa promijeniti.

Ponavljam, ne postoji sud pred kojim bi se sada moglo utvrditi odgovornost Srbije kao države za te zločine”, kaže Mišetić.
“Što se tiče žrtava, one odštetu eventualno mogu tražiti pred sudovima Srbije. Tu se postavlja pitanje srbijanskog zakona, postoji li zastara, u kojem su roku trebali podignuti tužbu”, zaključuje Mišetić.

 

 
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.