FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

ZAVRŠIO JE SASTANAK BRANITELJA I MILANOVIĆA: Potegnuta nezgodna pitanja za Srbiju! Vučić će imati problem!

Autor: N.K

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas na Pantovčaku predstavnike braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

U ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske na sastanku s predsjednikom Milanović sudjelovao je Zoran Maras, a ispred Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi bili su Željko Dragašević i Ilija Vučemilović Šimunović.

Na službenim stranicama Ureda predsjednika stoji kako su glavne teme  razgovora bile rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na Republiku Hrvatske te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Predstavnici braniteljskih udruga smatraju kako se gore navedene pitanje ne mogu riješiti bez najviših državnih institucija, a to su Predsjednik Republike, Vlada RH i Hrvatski sabor. Branitelji su ovom prilikom zatražili pomoć i angažman predsjednika Milanovića

Pitanje nestalih prije ulaska Srbije u EU

Na ovom sastanku suglasje je pronađeno oko toga da je najvažnije riješiti sudbinu nestalih  sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to prije svega pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu Predsjednika Republike koji smatra kako Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

„Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je predsjednik Milanović.

Ratna odšteta

Kada je riječ o ratnoj odšteti i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.




Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu koji je već ranije predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja. „Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima“, rekao je Predsjednik Republike.

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.