Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Završilo je suđenje Zavadlavu, svjedok odbio dati iskaz: ‘Ajde reci istinu, što je bilo?’

Autor: I.G.

Suđenje Filipu Zavadlavu za teško trostruko ubojstvo u splitskom Varošu nastavljeno je danas ispitivanjem svjedoka i čitanjem završne riječi stranaka. Nakon ovih koraka, Zavadlavu preostaje samo čitanje presude.

Na početku suđenja, Zavadlavu je propao pokušaj prekida ročišta, podnošenjem zahtjeva za isključenje predsjednice vijeća, koji je vijeće odbilo.


Dvoje svjedoka, pozvanih od strane okrivljenika i opunomoćenika žrtava, ispitano je na Županijskom općinskom sudu u Splitu. Oboje su izrazili strah te zatražili anonimnost. Odvjetnik Željko Lubina, koji zastupa žrtve, pozvao je svjedoka koji je, prema riječima majke žrtve Marine Bobana, trebao biti na mjestu njezinog sina u vrijeme događaja koji je prema optužnici počinio Filip Zavadlav.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

‘Neću odgovarati, nemojte me ispitivati’

Svjedok je nervozno govorio, te je izrazio strah za sigurnost obitelji i sebe. Odbijao je davati izjavu, naglašavajući da želi zaštititi svoje bližnje.

“Želim da me razumijete, ne želim govoriti, moram zaštititi obitelj i sebe. Ne želim davati izjavu”, konstantno je ponavljao svjedok te negodovao što mu okrivljenik i odvjetnik postavljaju pitanja.

“Ja imam obaveza, moram ići. Neću odgovarati, nemojte me ispitivati. Ne znam zašto me uporno ispitujete ako to ne želim”, govorio je glasno sutkinji te se suzdržavao da rukom ne obori mikrofone koji su se nalazili ispred njega.

Zavadlav iznio obranu, spominje vampire: ‘Ja sam vojnik poslan prije 150 godina na tajnu misiju’

Ispitan je i prijatelj okrivljenika za trostruko ubojstvo Filipa Zavadlava. Svjedok je opisao događaj u ljeto 2019. godine na Matejuški kada su dvije osobe fizički napale Zavadlava.
“Šetali smo i pričali kada se iza nas pojavio motor na kojem su bile dvije osobe koje su nasrnule na Filipa. Krenuli su ga tući rukama i nogama i ne sjećam se jesam li vidio nož. Tu večer me je Filip zamolio da ga otpratim kući i ja sam to učinio. Govorio mi je kako ima problema s nekim momcima, ali se ne sjećam da mi je govorio njihova imena”, rekao je svjedok.

‘Vidjeti ćemo se vani’

Zavadlav je ispitivao svjedoka te tvrdio kako je svjedok upoznat o kojim se momcima radi. “Ajde reci istinu, što je sada”, poručio mu je kratko, na što je reagirala i sutkinja, a svjedok je i dalje govorio kako nije upoznat o kojim se osobama radilo.

“Svjedok se izolirao od saznanja da je upoznat s tim tko me je napao i ne želi ih iznijeti jer mu prijete”, rekao je Zavadlav i prijatelju na izlasku poručio da će se vidjeti vani puno prije nego što misli.

Sutkinja Višnja Strinić odbila je sve prijedloge okrivljenika među kojima je pozivao nove svjedoke i tražio nova vještačenja. Dokaze je okarakterizirala nevažećima i odugovlačećima za ovo suđenje.

Foto: Josko Supic / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u završnom govoru predložilo je da se okrivljenika za teško trostruko ubojstvo Filipa Zavadlava proglasi krivim.
“Smatram da je počinio ova kaznena djela i da je to učinio iz osvete. Radi se o hladnokrvnim i pripremljenim kaznenim djelima. On je to planirao duže vrijeme i na kraju počinio, a da ni u jednom trenu nije iskazao grižnju savjest jer je žrtve nazivao crkotinama”, zaključila je državna odvjetnica Mila Dolić.

‘Zatekli ste me s ovim’

Zavadlav nije očekivao kako će mu sutkinja Strinić odbiti sve predložene dokaze i zahtjeve za nova vještačenja te se iznenadio činjenicom da se danas održala završna riječ.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

“Zatekli ste me s ovim. Nisam očekivao da će se sve ovo danas dogoditi. Što se tiče moje završne riječi, iskazat ću je pisanim putem. Sada ću reći da osporavam optužnicu i negiram da sam svojim rukama stisnuo obarač pištolja koji je bio upućen prema žrtvama. Takvih podataka nema, a kamoli dokaza. Od suda tražim oslobađajuću presudu”, zaključio je Zavadlav.

Presuda za ponovljeno suđenje objavit će se 24. studenog. Optužnica tereti Zavadlava za ubojstva trojice muškaraca koji su prijetili njegovom bratu. Prvotna presuda od 40 godina zatvora djelomično je ukinuta zbog nedostatka dokaza o planiranoj osveti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.