fbpx
Zagreb, 141119. Predstavnici Sindikata hrvatskih ucitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim skolama Hrvatske dijelili su letke saborskim zastupnicima te ih pozvali da ne prihvate Proracun za 2020. u kojem nema osiguranih sredstava za selektivno povecanje placa ucitelja, nastavnika i svih zaposlenika u odgojno obrazovnom sustavu. Na fotografiji: Branimir Mihalinec. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Završila konferencija o štrajku, MIHALINEC: ‘Netko je odgovaran za hrvatsku budućnost, a skriva se, nema ga!’ Najavljene akcije i prosvjedi

Autor: Dnevno

Sindikati objavljuju svoje planove, odnosno izvještavaju o daljnjem tijeku štrajka u školama – štrajku do ispunjenja zahtjeva.

Nastavnici poručuju da neće odustati te da ih prijetnje ukidanjem dnevnica samo ohrabruju, a nikako ne demotiviraju. O tim temama govorit će predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

10:30h Mihalinec zahvaljuje i najavljuje sutra akciju od 13h do 14h. Ne zna točnu lokaciju, ali kaže da će aktivisti sigurno biti na Trgu žrtava fašizma i da svi skupa pratimo. Još jednom ponavlja da je konferencija sutra u 11h.


10: 27h Mihalinec: “Učitelji služe tome da djeca imaju najmanje štete.” Na pitanje hoće li djeca ići 6 dana u školu, Mihalinec oštro: “Je l’ to nekom nešto znači? Netko je odgovara za hrvatsku budućnost, a skriva se. Problem se neće sam od sebe riješiti.” Zahvaljuje roditeljima na podršci.

10:25h Mihalinec oštro koementira da se roditelji upute na Trg Sv. Marka 2 jer su tamo jedini krivci za sve ovo.

10:21h Na pitanje jesu li spremni za pregovore, odnosno je li 6,11% njihov ultimatum, Mihalinec odgovara: “Nećemo pregovarati putem medija!”

Na pitanje što želi poručiti ministrici Divjak, rekao je: “Ako ona još ima snage i ako je netko više sluša, onda treba biti moderator ili medijator ili kako se to više zove!”

10: 18h Mihalinec ističe da ne ide na pregovore o osnovici, dok se ne riješi ovo pitanje.

10:15h Novinarka postavlja pitanje o dnevnicama i nadoknadama, Mihalinec odgovara: “Ukoliko Vlada uskrati članovima štrajka dio plaće, a  zaposleni će odraditi to, morat će im se platiti prekovremeno. Hoće li to biti prekovremeni dan ili prekovremeni sat, ovisi o Vladi RH. Ako će se odrađivati subote i dodatni dani, to će morati biti plaćeno! Neka se Vlada ne igra s takvim prijetnjama, koštat će više za proračun!”
10: 13h Mihalinec otvara mogućnost pitanja. Kaže kako učitelji idu do kraja, dobivaju podrške sa svih strana.

10:12h Ana Tuškan drži govor: “Hvala roditeljima! Mi ustrajemo i ne odustajemo.”

10:10h Branimir Mihalinec je započeo s govorom. “Jučer je jednoglasno donesena odluka o nastavku štrajka na frontalni način. Više nema cirkularnog, sve županije, cijela Hrvatska, svakog dana – dok se ne postignu naši zahtjevi. Ovo je postala borba za dostojanstvo i za status.”
Druga informacija: izjašnjavanje o broju sudionika – 13.993 zaposlena, od 96,7% odbilo je ponudu Vlade.

Sindikati će gotovo svakog dana pokazivati svoju vidljivost. Sutra ćemo pokazati to s mini -akcijom za vrijeme zasjedanja EPP-a. Cijela trasa puta od Sheratona do Arene bit će pokrivena našim ljudima. Bit će pokriveno i na Trgu žrtvava fašizma jer je tamo sjedište HDZ-a pa da potrubimo i njima.

Bit će i snajperisti na krovu. Ne pucajte u učitelje!”

Sutra je konferencija u 11h. Sutra se najavljuje mini prosvjed za četvrtak.

U ponedjeljak – 25.11., prosvjed na Trgu bana Jelačića.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.