Foto: AP

ZAVRŠENA AGONIJA: Saša Sinđelić izručen Hrvatskoj

Autor: Dnevno

Zoran Pažin, crnogorski ministar pravosuđa u petak je donio rješenje kojim se dopušta izručenje državljanina Srbije Aleksandra (Saše) Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog počinjenog ubojstva. Podgorički Viši sud i Prizivni sud Crne Gore ranije su donijeli odluku o postojanju svi zakonskih uvjeta da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa, 2002. Sinđelić je, prije nego li je ušao ilegalno u Hrvatsku i ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz vojarne u Srbiji s automatskom puškom kojom je i počinio ubojstvo.

Iz crnogorskog Ministarstva pravosuđa priopćeno je da je današnja odluka ministra Pažina “potvrda odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dopusti da bilo koji počinitelj teških kaznenih djela nađe utočište na njenom teritoriju.”

Dana 22. travnja Viši sud u Podgorici odbio je zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je na upit Hine objasnio, da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore. U međuvremenu je Sinđelić 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe, kao i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.