Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

ZAVRŠEN NADZOR ’MAMIĆEVIH’ SUDACA: Pronađene manje nepravilnosti u organizaciji rada, inspekcija nije nadležna za nadzor ključnog pitanja

Autor: M.V,

Kako javlja Ministarstvo pravosuđa i uprave, proveden je izvanredni nadzor nad radom sudske uprave Županijskog suda u Osijeku. Nadzor se odvijao 29. i 30. ožujka 2021. godine, a u priopćenju stoji kako su isti provodile pravosudne inspektorice Nina Hrešć i Sonja Gundić Biškup.

Inspektorice u konačnici nisu utvrdile nepravilnosti u radu sudske uprave, “međutim utvrđene su manje nepravilnosti u organizaciji rada za koje je sudu naloženo da ih otkloni u roku od 30 dana”, ističe se u priopćenju.

“Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je dodjela predmeta sucima u rad provedena u skladu sa Zakonom i Sudskim poslovnikom, a da je godišnji raspored donesen i provodi se u skladu sa zakonodavnim okvirom”, navode.

Zakon o sudovima

Pravosudna inspekcija nije ovlaštena odlučivati o meritumu odnosno odlukama koje se donose u konkretnim postupcima. O tome mogu odlučivati samo nadležna pravosudna tijela, ali u konkretnom nadzoru ispitivano je donošenje godišnjeg rasporeda poslova, postupanje po godišnjem rasporedu poslova, dodjele predmeta u rad sucima i redoslijed rješavanja predmeta.

Naglašeno je i kako je inspekcijski nadzor proveden u skladu s ovlastima pravosudne inspekcije temeljem Zakona o sudovima.

Nadležna pravosudna tijela i Državno sudbeno vijeće neovisno provode postupke u kojima ispituju okolnosti vezane uz medijske istupe o radu pojedinih sudaca Županijskog suda u Osijeku, zaključuju u priopćenju. Podsjetimo, riječ je o sucima koje je prozvao Zdravko Mamić, osuđeni bjegunac koji je tvrdio kako su suci primali mito, odlazili na luksuzna putovanja koja je on plaćao te se naposljetku s njima družili u nekoliko navrata. Na tom sudu vodio se postupak protiv Mamića koji je naposljetku zokončan pravomoćnom presudom na njegov teret.




Autor:M.V,
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.