
Iskopali prastari spis i nabili ga Hrvatima na nos: ‘Većina govori srpskim jezikom’
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za ugostiteljske objekte navodeći načine pod kojim se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima – restoranima, barovima (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i cattering objektima, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja:
1.Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu
2.Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
3.Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca te međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje
4.Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača
5.Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama
6.Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira
7.Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja ( odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno) ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
8.Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.
9.Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska
10.Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
11.Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
Gostujući u jutros u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“ ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako je prije mjesec dana donesena odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata, ali je dopuštena dostava ili sustav drive in. Kako kaže, to su sustavi u kojima se može izbjeći bliski kontakt između prodavača i kupca.
“Sada smo dodatno to pojasnili zato što je bilo nedoumica. Napravili smo 11 točaka glede funkcioniranja ugostiteljskih objekata”, rekao je Capak.
Iskopali prastari spis i nabili ga Hrvatima na nos: ‘Većina govori srpskim jezikom’
Radić prokazao Mostovce: ‘Pokupit će glasove bakica iz crkve i odnijeti Benčić i Tomaševiću’
Uznemirujući prizor snimljen nakon potresa u Hercegovini: ‘Zavladala je prava panika’
Milanović upozorava na borbene avione Rafale: ‘Lijepo i skupo, ali ne treba se previše zanositi’