Zaustavljene sve rezervacije bookinga iz Kine za Hrvatsku, ugrožena predsezona

Autor: D.Kt.

Zasad je sigurno da će hrvatski turizam osjetiti značajan pad dolazaka s kineskog tržišta i broj dolazaka do lipnja će u velikoj mjeri biti desetkovan – komentirao je u izjavi za Dnevno.hr predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba utjecaj epidemije koronavirusa na predstojeću turističku sezonu.

Kinezi najviše putuju između ožujka i lipnja te od polovice rujna do studenog, što znači da sigurno možemo zaključiti da je prvi dio godine što se tiče dolazaka i noćenja kineskih turista ugrožen, čak i da već sutra prestane epidemija, pojašnjava Žgomba, dodavši da su ovom trenutku gotovo zaustavljena sva turistička putovanja iz Kine zbog obustave letova avionskih kompanija.

Žgomba pri tom navodi kako još nije poznat utjecaj epidemije na ostale azijske zemlje koje su važne za hrvatski turizam, poput Tajvana, Koreje ili Japana, no do početka njihovih putovanja, kaže, još ima vremena. S druge strane, hrvatske putničke agencije nemaju problema s najavama dolazaka iz Južne i Sjeverne Amerike, Europske unije, Bliskog istoka i Rusije.

Napominje da je Kina  s više od sto milijuna putnika pretekla Njemačku po broju ljudi koji odlaze na inozemna turistička putovanja, no od tog broja, kaže, ipak manji broj Kineza bira Europu za putovanja. Tvrdi da su putničke agencije u Hrvatskoj vrlo zadovoljne gostima iz Kine.

„Kinezi u Hrvatskoj troše dosta na muzeje, hranu, prijevoz, ručkove, izlete, često idu u shopping i vrlo su aktivni na odmoru, ali nažalost mi nemamo dobru ponudu za njih, za razliku od jedne Italije“, pojašnjava Žgomba.

Iz Hrvatske udruge putničkih agencija (UHPA) na naš upit kažu kako su rezervacije bookinga iz Kine potpuno zaustavljene, no prije najavljene grupe Kineza ipak nisu otkazale svoj dolazak te ih u Hrvatskoj očekuju već krajem ožujka.

Lani je Hrvatsku posjetilo 280 tisuća kineskih gostiju koji su ostvarili 415 tisuća noćenja i kinesko tržište ne ostvaruje značajne brojke u hrvatskom turizmu, no u UHPA-i kažu da goste iz Kine treba gledati kao one koji nam popunjavaju pred i posezonu te dodaju da bi bili iznimno zadovoljni ako ti prihodi ostanu na razini prošlogodišnjih, ali svjesni su da će to biti teško ostvariti.




Prije izbijanja epidemije, Svjetska turistička organizacija (WTO) procjenjivala je da će ove godine globalni turizam rasti između tri i četiri posto, no epidemija je pomrsila račune svjetskoj turističkoj industriji. Samo prošloga tjedna 30 zrakoplovnih kompanija obustavilo je letove iz i prema Kini, a otkazano je više od 25.000 letova, zbog čega američke zrakoplovne kompanije gubitke procjenjuju na 1,6 milijardi dolara. A upravo je kineski brzorastući srednji sloj predvodio globalnu turističku ekspanziju.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.