Foto: Borna Jaksic / CROPIX ILUSTRACIJA

Zaustavi li vas policija na jedno pitanje uvijek morate odgovoriti s ‘ne’

Autor: B.M.

Mnogim vozačima su zaista stresne situacije kad ih zaustavi policija, bilo da su napravili prekršaj bilo da se radi o rutinskoj kontroli. Međutim, upravo u takvim situacijama potrebno je ostati ‘hladne’ glave i dobro je znati kako odgovoriti na pojedina pitanja službenih policijskih osoba.

Naravno, uvijek smo dužni odgovoriti na pitanja o sebi te pokazati svoju vozačku i prometnu. Ono što je česta praksa kod većine policajaca je da vas odmah na početku pitaju ‘znate li zašto smo vas zaustavili’ ili koriste neki sličan izraz poput ‘pretpostavljam da ste svjesni zašto smo vas zaustavili’ i slično, piše Fenix.

U takvoj pomalo stresnoj situaciji za svakog vozača, mnogi  dođu u iskušenje da odmah kažu da i priznaju svoj ‘prijestup’. Međutim, jedan savjet: u takvoj je situaciji bolje odgovoriti da ne znate zašto ste zaustavljeni. Recite to na neutralan način i budite pristojni.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Dobro je znati…

Razlog zašto je bolje odgovoriti s ‘ne’ na dotično pitanje policajca leži u činjenici da ako postoji početna sumnja, policija vas prvo mora obavijestiti o optužbi koja se podiže. Također, policijski su službenici dužni obavijestit vas o vašem pravu na šutnju.

U slučaju da to ne učine, izjave koje date se neće moći koristiti protiv vas na sudu ili će se moći koristiti samo u ograničenoj mjeri. Ipak, potrebno je prvo moći dokazati da niste bili obaviješteni o vašem pravu na šutnju. Zato je najbolje ne davati nikakve spontane izjave i komentare.

Hrvati otkrili o kojem autu sanjaju: Pregledavali su ga najviše, a cijena će vas iznenaditi
Osim, ovoga, policija ponekad postavlja i ona klasična informativna pitanja poput ‘kuda ste krenuli’.  S obzirom na to da je to je vaša privatna stvar, najbolje je odgovoriti jednostavno: da ‘imate još posla’ ili obavijestite policajca o svom pravu na šutnju.

Ali nemojte nikako kazati da se ‘samo vozite uokolo’ jer bi se to moglo protumačiti kao besmislena vožnja naprijed-nazad prema članku 30. StVO-a. U svakom slučaju, uvijek budite pristojni prema policajcima i nemojte se ponašati bezobrazno ili uvredljivo kako se ne biste uvalili u još više nevolja. U slučaju da želite osporiti kaznu upozorenja, nemojte o tome razgovarati s policajcima na licu mjesta, već učinite to naknadno.
Autor:B.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.