Foto: Pixabay, Ilustracija

ZATVARAJU STADIONE, KAZALIŠTA, BAZENE, KNJIŽNICE! Drastične mjere nadomak hrvatske granice, ovo je jezivo: ‘Ne smijemo očekivati da će se dogoditi čudo’

Autor: Dnevno.hr

Iznimno visoki računi za energiju prisilili su Mađarsku da zatvori knjižnice, kazališta, bazene, pa čak i novootvorene nogometne stadione tijekom zime, piše AFP.

Kako piše Euronews, u problemima su deseci mađarskih gradova koji se teško nose sa sve višim računima za struju.

Na popisu zatvorenih su se našla brojna velebna zdanja podignuta za 12-godišnje vladavine premijera Viktora Orbana.

Iako jedan od najbogatijih mađarskih gradova, mađarski Szekesfehervar mora zatvoriti muzeje, knjižnice i kazališta.

Vrata je zatvorio i novi gradski stadion kapaciteta 14.000 sjedala, ustvrdio je gradonačelnik Andras Cser-Palkovics.

“Mjesta okupljanja su ono što čini grad. Nitko nije sretan zbog mjera, ali građani su shvatili da su nužne”, poručio je Cser-Palkovics, član vladajućeg Fidesza za AFP u gradskoj vijećnici.

‘Ne smijemo očekivati da će se dogoditi čudo’

Na sreću, sljedeće kolo mađarske nogometne lige igra se krajem siječnja, tako da nijedna utakmica nije morala biti odgođena zbog zatvaranja stadiona, a lokalni klub Fehervar, koji zimi trenira na stadionu, može koristiti druge terene u gradu.




“Igrači nisu osobito pogođeni drastičnim mjerama štednje energije”, poručili su.

Gradonačelnik je rekao kako bi se, prema aktualnim planovima, stadion, koji je izgrađen 2018., trebao ponovno otvoriti sredinom siječnja. Dodao je da je zatražio od dužnosnika lige da pomakne večernje termine u Novoj godini kako bi se uštedjelo na grijanju terena i troškovima reflektora.

“Ne smijemo očekivati da će se dogoditi čudo, možemo uvesti vlastite mjere”, rekao je.




Voditelj Janos Szikora je poručio kako će se kazalište Vorosmarty se zatvoriti nakon izvođenja božićnog i novogodišnjeg programa i ponovno otvoriti tek u ožujku kada krene proljetna sezona.

“Nećemo sjediti prekriženih ruku i očajnički zapomagati”, poručio je Syikora koji ističe da će glumci imati na raspolaganju druge prostorije radi održavanja proba.

Pod velikim pritiskom

Premijer Orban je pod velikim pritiskom zbog energetske krize. Naime,  niske cijene komunalija su posljednjih deset godina bile zaštitni znak njegove vladavine.

Inflacija u Mađarskoj dosegnula je u listopadu 21,6 posto, što je najviša razina od 1996. godine, a treća najviša u EU, navodi Eurostat.

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica i goriva s ciljem obuzdavanja inflacije dovele su do nestašica u nekim trgovinama.

U međuvremenu, Bruxelles je nedavno zabio novi udarac Orbanu. Mađarskoj su skraćena sredstva EU-a u iznosu od više od 14 milijardi eura zbog korupcije i zabrinutosti zbog vladavine prava.

“Sve veći troškovi za energiju, a još više inflacija utječu na sve, pitanje je koga će Mađari okriviti za ekonomske probleme”, izjavila je Andrea Virag, šefica think tanka Republikon sa sjedištem u Budimpešti.

Orbanova vlada postavila je jumbo plakate po cijeloj Mađarskoj u kojima optužuje EU jer ih “uništavaju sankcije Bruxellesa”.

“Orbanova strategija je jasna: pokušavaju krivnju svaliti na Bruxelles. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da veliki broj ljudi vjeruje priči Fidesza”, rekla je Virag.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.