fbpx
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZATVARANA U JUGOSLAVIJI, SAD JOJ JE PRESUDILA I HRVATSKA: HDZ-ova ‘Kraljica plastike’ i njezin sin osuđeni na tri i pol godine zatvora nakon maratonskog suđenja

Autor: L.B.

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak su na tri i pol godine zatvora nepravomoćno osuđeni bivša saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić i njen sin Krunoslav Bešenić, optuženi da su fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna.

Međutim, majci i sinu Bešenić presudom je oduzeta i nepripadajuća imovinska korist od 21.5 milijuna kuna, dok je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 105 milijuna kuna, napisala je u objavi sutkinja zagrebačkog županijskog suda Koraljka Bumči.

No, osim Bešenića, nepravomoćnom presudom na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, osuđen je i Miho Zrnić Marinović, a njegova tvrtka Odlagalište sirovina kažnjena je s 15.000 kuna.

Šestorka bila optužena za zločinačko udruživanja, pa nastupila zastara

Usto, Uskok je teretio i bivšeg direktora Fonda Vinka Mladinea te Dragana Mijoča koji su nepravomoćno oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

U vrijeme podizanja optužnice 2013., među optuženima je bio i Dražan Kovač koji je u međuvremenu pobjegao u Austriju gdje izdržava kaznu zbog malverzacija jer je odbio izručenje Hrvatskoj.

Na početku postupka šestorka je bila optužena za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su oštetili fond, no u tom dijelu je donesena odbijajuća presuda zbog zastare.

Upisivali u knjige lažne podatke, opraštali si dugove…

Optužnica je teretila Barbaru Bešenić i njezine suoptuženike da su od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja u konačnici nije bila prikupljena niti predana koncesionaru, čime su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna. Uz to, Mladineo je kao čelnik fonda bio optužen za neosnovani oprost dugova Barbari Bešenić u iznosu od 1.3 milijuna kuna.

U obrazloženju osuđujućeg dijela presude, sutkinja je naglasila kako je neosporno utvrđeno da je tvrtka BBS u vlasništvu majke i sina Bešenić unosila u poslovne knjige lažne podatke, što je potvrđeno vještačenjem i iskazima svjedoka. Bešenićima je kao otegotna okolnost cijenjena visina štete, dok je kao olakotna okolnost cijenjen protok vremena, dodala je sutkinja.
Mladineo i ranije optuživan

U obrazloženju oslobađajućeg dijela nepravomoćne presude, sutkinja je pojasnila kako nije dokazano da su optuženici počinili djela za koja ih se teretilo te da nije utvrđeno kako je Mladineo pogodovao tvrtki BBS radi ostvarivanja financijske koristi.

No, Mladineo je i ranije optuživan da je nanosio štetu fondu kojem je bio na čelu poslujući sa zadarskim poduzetnikom Zrnićem Marinovićem i marketinškom agencijom Fimi media preko koje se, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda, punio HDZ-ov ‘crni fond’.

Nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda, kojom je Mladineo u listopadu 2018. oslobođen u jednom od krakova afere Fimi media, ukinuo je Vrhovni sud te vratio suđenje na početak.

Bešenić je osuđena i u Jugoslaviji

Zanimljivo, osuđena Bešenić bila je poznata još u bivšoj državi kao direktorica tvornice za proizvodnju poliesterskih vlakana u Varaždinu, a s čelnicima nekadašnje varaždinske tvornice obuće Viko optužena je za izdavanje mjenica bez pokrića. Tada je završila u zatvoru, no osamostaljenjem Hrvatske vraća se na velika vrata.
Nastavila je s poduzetničkim aktivnostima, priključila se HDZ-u i ušla u Sabor, a uhićenje je prikazala kao politički čin te je obnašala dužnost predsjednice Društva političkih zatvorenika Varaždina.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.