Screenshot/Youtube

Zatraženo izručenje bivšeg predsjednika Srbije i Crne Gore: Službeno se liječi od depresije u Beogradu

Autor: Daniel Radman

Crna Gora obnavlja zahtjev za izručenje Svetozara Marovića, najavio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u izvanrednoj konferenciji za medije.

Marović je bio jedini predsjednik Državne Zajednice Srbija i Crna Gora prije razlaza dvaju država 2006. godine, a dugi niz godina slovio je za drugog čovjeka Demokratske partije socijalista (DPS) iza neprikosnovenog Mila Đukanovića.

Njegov pad počeo je 2009. kada je policija pohapsila njegove bliske suradnike, među kojima i brata mu Dragana, u njihovoj rodnoj Budvi. U najvećoj crnogorskoj korupcijskoj aferi 2015. uhićen je i sam Marović koji se godinu poslije nagodio s Tužiteljstvom. Trebao je odležati tri godine i 10 mjeseci u zatvoru te uplatiti općini Budva 1,1 milijun eura, kao i još dodatnih 100.000 u humanitarne svrhe.

Međutim, Marović je svega nekoliko dana nakon puštanja iz pritvora pobjegao u Beograd i otad je nedostupan crnogorskom pravosuđu. Naravno, još nije uplatio ni centa od obećanog. Službeno, liječi se od depresije.

“U cilju stvaranja što boljih odnosa sa Srbijom smatramo da je kao zahtjev građana opravdano tražiti izručenje čovjeka koji je personifikacija organiziranog kriminala i zbog štete koja je nanesena državi i proračunu. Mi se želimo odrediti prema ovom pitanju, nadajući da ćemo sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi”, izjavio je Abazović.

Ministar pravosuđa Vladimir Leposavić je izjavio da je jedna molba već poslana.

“Postojale su i dvije požurnice, sada imamo i da se drugi put od predstavnika nove vlasti uručuje ova molba. Nije u praksi međunarodnih odnosa ponavljati molbu u razmaku od godinu dana, ali nije uobičajeno ni da susjedna država ne odgovori službenim putem na zahtjev”, kaže Leposavić.




On je kazao da je kao razlog njegovog neizručivanja, ranije navedena potreba Marovićevog liječenja.

“Država garantira da će mu biti omogućeno liječenje i medicinski tretman i u Crnoj Gori”, dodao je ministar pravosuđa.

Odgovorio je i na pitanje zašto misle da će Srbija ovog puta udovoljiti zahtjevu Crne Gore.




“Mi nećemo iskazivati posebna očekivanja, tipa političkih poruka ili ugrožavanja dobrih odnosa. Državni organi Srbije imaju prirodu rada i naše opredjeljenje, što mi mislimo iskazano je ovom molbom. Nećemo prelaziti granicu dobrog ukusa, pa učiti organe Srbije kad i koju radnju trebaju poduzimati, to se ne prakticira u međunarodnim odnosima.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.