Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZEKANOVIĆ: ‘Hrvatskim građanima je uskraćeno pravo na pristup informacijama’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatski sabor u petak nastavlja svoju 6. sjednicu.

Na dnevnom redu je rasprava o Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2019. godinu, a podnositelj je Povjerenik za informiranje.

U podne je predviđeno glasanje o raspravljenim točkama kada bi trebao izabrati i novog pučkog pravobranitelja. Osim toga, glasat će se i o listi kandidata za izbor sedam članova Programskog vijeća HRT-a.

U Izvješću piše kako je uz provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, obradom pristiglih izvješća od 4.985 tijela, utvrđeno je da je 2.129 tijela tijekom 2019. zaprimilo ukupno 17.426 zahtjeva, od čega 17.191 zahtjev za pristup informacijama, a 235 zahtjeva za ponovnu uporabu informacija. U trenutku obrade dostavljenih izvješća o provedbi Zakona za 2019., popisom je bilo obuhvaćeno 5.808 tijela, koja su obveznici podnošenja izvješća, i to 18 državnih tijela, 52 tijela državne uprave, 107 pravosudnih tijela, 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, 55 agencija i drugih pravnih osoba s prenesenim javnim ovlastima RH, 889 trgovačkih društava, 3.315 ustanova, 451 udruga te 345 ostalih pravnih osoba i tijela s javnim ovlastima.

Od 5.808 tijela, 458 (7,9 posto) ih u trenutku obrade izvješća nije imalo podatke o službeniku za informiranje, što predstavlja pozitivan pomak u odnosu na prethodnu godinu, kad službenika nije imenovalo 558 od 5.797 tijela (9,6 posto).

Pritom je uočeno da pojedine kategorije tijela pokazuju nerazumijevanje obveze javnosti rada.

Što se tiče strukture internetskih stranica, uočeno je kako tijela i dalje ne vode dovoljno računa o kvaliteti objavljenih informacija, bez poklanjanja dovoljno pažnje lakoj pretraživosti i preglednosti internetskih stranica te jasnoći dostupnih informacija, piše u Izvješću.




Nikola Grmoja je rekao kako “povjerenik može biti razrješen, ako nastupe okolnosti za to”.

Hrvoje Zekanović je istaknuo kako je “hrvatskim građanima uskraćeno pravo na pristup informacijama”.

“Referendumske inicijative nisu imale uvid u način brojanja potpisa koje su radili Plenković i Kuščević, a kasnije kada su dobili mogućnost, to je izgledalo kao da se brojanje glasova održalo u staro doba “, rekao je Zekanović.




U nastavku sjednice oporba je prosvjedovala okrenuvši leđa zastupnicima parlamentarne većine i to zbog neizglasavanja SDP-ova prijedloga po kojem bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja gonilo po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku tri mjeseca.

Uoči glasovanja zastupnice oporbe Sabina Glasovac (SDP), Marijana Puljak (Centar), Sandra Benčić (Možemo), Marija Selak Raspudić (Most) i Ružica Vukovac (Domovinski pokret) apelirale su na saborsku većinu da ne “okreću leđa žrtvama” i prihvate zakonske izmjene radi zaštite žrtvi spolnog uznemiravanja

“Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru, ako studentice, radnice, kućanice, sve žene koje trpe seksualno nasilje, to ne prijave u roku tri mjeseca”, rekla je Sabina Glasovac. S njom se složila i Sandra Benčić koja je istaknula da se “ne okreću leđa žrtvama”.

 

Marija Jelkovac (HDZ) pojasnila je da HDZ nije protiv cilja koji SDP želi postići nego ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta. Kazneni zakon je u izmjeni, a obuhvatit će se ono što traži SDP, ali i druge izmjene vezane za bolju zaštitu žena od spolnog zlostavljanja.

Sabor je jednoglasno sa 114 glasova usvojio zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje Vlada da najkasnije do 31. svibnja dostavi Saboru  prijedlog izmjena Kaznenog zakona, koji će biti usklađen s EU uredbama  i osigurati snažniju zaštitu žrtava spolnog uznemiravanja, među ostalim uvođenjem kaznenog progona  po službenoj dužnosti.

Zastupnici nisu podržali Mostov prijedlog da se ukinu obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.