Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ZASTUPNICI DOBIVAJU NOVE TABLETE Za jednostavnije i kvalitetnije sudjelovanje u plenarnom radu

Autor: Sanja Plješa/Hina

Zastupnici u Hrvatskom saboru dobit će nove tablete.

Hrvatski sabor prošle godine pokrenuo je javnu nabavu za 165 tableta, procijenjene vrijednosti oko 394 tisuća kuna s PDV-om. Rok za dostavu ponuda bio je 25. studeni 2020.

Nakon potpisivanja ugovora isporučitelj ima rok od maksimalno 60 dana da isporuči nove uređaje zastupnicima.

Stoga se očekuje kako će zastupnici nova tablet računala dobiti u prvom kvartalu ove godine. Tablet računala bi zastupnicima, u uvjetima pandemije koronavirusa trebala omogućiti da u saborskom radu sudjeluju tehnički jednostavnije i kvalitetnije, objavila je Hina.

Zbog mjera za sprječavanje zaraze koronavirusom, Sabor je prošle godine promijenio svoj rad, osim u glavnoj dvorani – sabornici. Zastupnici su razmješteni u još nekoliko dvorana dok se mnogo njih u plenarni rad uključivalo iz svojih domova.

Čak trećina od 151 zastupnika prošle je godine ili bila pozitivna na koronavirus ili je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, što je značilo rad od kuće, raspravu i glasovanje na daljinu. Takav način rada se poprilično uhodao, no bilo je i slučajeva kada je tehnika znala zakazati.

Kako bi se otklonili takvi slučajevi, pomoći će novi tableti.
“Završetak postupka javne nabave te isporuku očekujemo u prvom kvartalu 2021. godine“, odgovorili su na Hinin upit iz Sabora. Napomenuli su kako u ovom trenutku ne mogu podijeliti informacije o ponudama i pojedinosti o ponuditeljima, jer je u tijeku postupak pregleda i ocjene ponuda.

Ono što se za sada zna jest da Sabor traži tablete teške do tisuću grama, sa zaštitnim etuiem, koji može služiti kao stalak, i tipkovnicom otpornom na prolijevanje tekućine i s hrvatskim rasporedom slova. Ekran tableta dijagonalno mora imati najmanje 10,1 inča i podršku za rad uz pomoć aktivne olovke.

Traženi operativni sustav je Android 10, procesor mora biti od minimalno 2,0 gigaherza, RAM od najmanje 4 GB, interna memorija od najmanje 64 GB.
Odabrani ponuditelj mora za tablet dati jamstvo od minimalno četiri godine i jamčiti popravak u roku 15 dana od prijave kvara.

Tableti iz 2016. su amortizirani

Posljednji put tablet računala zastupnicima su nabavljena prije četiri godine, dok je Saborom predsjedao Božo Petrov (Most).

“Tableti nabavljeni 2016. godine su amortizirani, što zbog zastarjelosti, što zbog tehničkih kvarova i oštećenja“, odgovorili su iz Sabora na Hinin upit što je s tim računalima i zašto zastupnici njih ne mogu koristiti?

Napominju kako je, neovisno o navedenom, kod starih tableta riječ o uređajima skromnijih mogućnosti, “budući da se novi, kao alternativa značajno skupljim laptopima, prvenstveno nabavljaju kako bi zastupnici u otežanim uvjetima uslijed pandemije i epidemioloških mjera, mogli tehnički jednostavnije i kvalitetnije sudjelovati u plenarnome radu”.

Zbog epidemioloških mjera, samo 40 zastupnika sjedi u sabornici, ostali su razmješteni u nekoliko dvorana ili, zbog bolesti i samoizolacije, videokonferencijski sudjeluju u plenarnom radu i glasuju na daljinu.

Novi tableti bit će kvalitetniji i skuplji od onih iz Petrovljeva doba. Stavi li se u odnos procijenjena vrijednost nabave s brojem računala koja se sada nabavljaju, prosječna cijena jednog iznosi nešto manje od 2400 kuna, prethodno nabavljeni stajali su oko 1300 kuna.

Do 2016. godišnje za najam 203 tisuće kuna   

Prije nego se Petrov, odnosno tadašnje saborsko Predsjedništvo, odlučio nabaviti tablete, zastupnici su koristili prijenosna (laptope) i stolna računala koja su bila u najmu, a za koji je u četiri godine plaćeno 812 tisuća kuna, s PDV-om.

Ugovor o najmu datirao je iz 2012., vrijedio je od 21. lipnja 2012. do 21. lipnja 2016, a predmet najma bilo je 100 prijenosnih i 20 stolnih računala. Iz toga broja je jasno da računala nije dobilo svih 151 zastupnik, već samo oni koji su u tada provedenoj anketi potvrdili da ih žele.

Petrov je za nabavku tablet računala potrošio ukupno 220 tisuća kuna, što je bila ozbiljna ušteda u odnosu na spomenuti ugovor o najmu za koji je svake godine trebalo izdvojiti 203 tisuće kuna, u četiri godine 812 tisuća kuna.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.