Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastrašujući prizor iz centra Zagreba: Pogledajte s čim su ljudi spriječili urušavanje zgrade

Autor: I.G.

Dok se gradske vlasti ponose otvorenom oslikanom pješačkom zonom u zagrebačkoj Masarykovoj ulici, samo nekoliko metara dalje pješacima prijeti veliki popucali zid, koji se drži samo gurtnama i drvenom konstrukcijom. Ova situacija nastala je zbog nesuglasica između gradskih konzervatora i stručnjaka za statiku.

Prizor raspucalih cigli koje drže gurtnama okružen zid jednog stana na najvišem katu djeluje zastrašujuće. Predstavnica stanara iz ove zgrade izjavila je kako je “dokumentacija za obnovu već gotova te se čekaju samo novi troškovnici”.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Velika opasnost

U ovoj zgradi stanove posjeduju brojni građani, uključujući odvjetnicu Vesnu Škare Ožbolt i jednu anonimnu vlasnicu ljekarni. No, ni oni, ni ostali suvlasnici, nisu zadovoljni tempom obnove. Treba napomenuti da je potres koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine ubrzao sanaciju zabatnih zidova, a sredstva su osigurana iz državnog proračuna gotovo odmah nakon obnove.

Pernarovo pitanje uznemirilo Tomaševićevog prijatelja, došlo do naguravanja: ‘Ne unosi mi se u lice’

Predstavnica stanara rekla je da su stručnjaci zaključili kako je “neizvedivo i besmisleno popraviti samo zabatne zidove”. Ovaj zaključak potvrđen je elaboratom stručnjaka. “Zavod za zaštitu spomenika se pojavio tek u ožujku 2021. Ranije nisu reagirali na moje mailove i fotke od prvog dana potresa. Od tada su promijenili tri osobe koje su vodile našu zgradu, a i Zakon o obnovi se tri puta mijenjao, o ministrima da ne govorimo, pa je tu bio Fond koji je ukinut, te još neki sudionici u lancu koji su prolazili našom zgradom, a sada ih više nema. Ukinuti su zadnjim izmjenama zakona”, kaže predstavnica stanara.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dodaje da je sad konačno mapa svih projekata gotova, ali da su zbog divljanja cijena bili primorani raditi novi troškovnik, koji potom mora proći verifikaciju u Ministarstvu te Zavod treba dati suglasnost.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Komplicirana obnova

Obnova takvih zgrada u centru grada, koje su pod zaštitom kao pojedinačna kulturna dobra, zahtijeva mnogo vremena, strpljenja i prikupljanje obimne dokumentacije. Pregovori s brojnim dionicima u procesu su nužni, a brza obnova u interesu je svih dionika, uključujući državu kao suvlasnika, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Grad Zagreb te samih suvlasnika. Predstavnica suvlasnika navodi kako su “manji problemi nastali između Zavoda za zaštitu spomenika i statičara”, jer “Zavod za zaštitu spomenika ne odustaje od svojih zahtjeva koji su u suprotnosti sa statikom”.

Morate vidjeti kako pleše Tomašević: Nakon košarke, opet postao hit
“Odluku o tome da će Ministarstvo financirati obnovu zgrade imamo od prosinca 2021. ali zbog mijenjanja zakona i mijenjanja osoba koje vode našu zgradu u Zavodu, došlo je do usporavanja. Treba naglasiti također da smo 4. rujna imali sastanaka svih dionika u obnovi na koji jedino nije došao predstavnik gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, dodaje predstavnica, piše Slobodna Dlamacija.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.