Foto: Twitter

Zašto su Amerikanci sankcionirali Dodikovu djecu? ‘RS sve više izgleda kao Miloradov obiteljski biznis’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država objasnilo je zašto je sankcioniralo Igora i Goricu Dodik, sina i kćer predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).

Označili su ih kao osobe koje omogućavaju koruptivne radnje u RS-u, a time i izvlače narodni novac u svrhu osobnog bogaćenja i bogaćenja svojih obitelji.

Napomenuli su da je Milorad Dodik odgovoran za protuustavno prenošenje ovlasti s državne na entitetsku vlast te da je bogatstvo stekao, kako su naveli, mitom i korupcijom.

Smatraju da on etnonacionalističkom politikom želi skrenuti pažnju sa svog koruptivnog djelovanja. Brian Nelson iz Ministarstva financija SAD-a najavio je da će nastaviti smatrati odgovornima one koji doprinose degradaciji i potkopavanju institucija Bosne i Hercegovine i ostatka Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija),  kao i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Iznenađenje iz susjedstva: Dodik odlazi, pojavio se u znakovitoj pratnji nervozan i ljutit

SAD: RS sve viši sliči Dodikovom obiteljskom biznisu

Istaknuli su da je Milorad Dodik zaslužan za veće sudjelovanje svoje kćeri i sina u političkim aktivnostima te da to izaziva zabrinutost da RS sve više liči na Dodikov obiteljski biznis. Ocijenili su da to negativno utječe na osiguranje stranih ulaganja u ovaj entitet. Tvrde da su neki od njih odustali od novčane pomoći RS-u, jer su vjerovali da će pomoć završiti kod Dodika i njegove obitelji.
Odgovornim smatraju i Igora Dodika za, kako su naveli, podmićivanje dužnosnika, članova biračkih odbora i promatrača kako bi SNSD pobijedio na izborima.

FOTO: Igor Dodik Twitter/screenshot

Podsjetili su i da je Gorica Dodik uključena u političke i poslovne aktivnosti svog oca. Tvrde da upravo po očevom nalogu ima značajnu pomoć entitetske vlade. U tom kontekstu spomenuli su tvrtke Global Liberty, Agro Voće, Agape i Fruit Eco. Naglasili su da svi ovi poslovni subjekti ostvaruju entitetsku pomoć jer su u vlasništvu Dodikove obitelji.

Istaknuli su da sankcije znače blokadu imovine navedenih osoba u SAD-u. Podsjećamo, Milorad Dodik se već duže vrijeme nalazi na američkoj listi sankcija.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.