Foto: Guliver

Zašto se Izraelci susreću s gotovo nemogućom misijom u Gazi? Dvije stvari su ključne

Autor: Z.S.

Bivši britanski vojni obavještajac Philip Ingram, pojasnio je za Sky News zašto će izbacivanje Hamasa iz Gaze biti teže od bitke za istrebljenje ISIS-a iz Mosula. Navodi kako Izralece prema svemu sudeći čekaju slični izazovi, ali i to da će suptilne razlike učiniti to još kompliciranijim u njihovu slučaju.

Procjenjuje se da je oko 1500 boraca ISIS-a preuzelo kontrolu nad Mosulom, drugim gradom Iraka, u lipnju 2014. Mnogi stanovnici su pobjegli, ali drugi su ostali, podnoseći represivni režim.


U prosincu 2016., iračka vojska, u kampanji poznatoj kao ‘Kampanja oslobađanja’, započela je oslobađanje grada s istoka i konačno ga ponovno zauzela u lipnju 2017.

Hamas integriran

ISIS nije bio integriran u stanovništvo na način na koji se Hamas integrirao u Gazu tijekom godina – palestinsko stanovništvo i dalje je tamo. Kolateralna šteta i njezine šire političke posljedice na Bliskom istoku i svijetu nisu bili toliko važni za iračke snage kao što je to slučaj s Izraelskim obrambenim snagama (IDF).

AP Photo/Adel Hana/Guliver

Puno vremena za pripremu

Druga velika razlika je ta što je Hamas imao puno vremena za pripremu. Također je izvukao posebne spoznaje iz taktika koje su primijenile snage iz Jenina tijekom Bitke za Jenin 2002. To je bio značajan događaj iz kojeg je Hamas ima priliku dosta toga naučiti jer su vidjeli palestinske borce kako koriste kombinaciju gerilskih taktika, improvizirane eksplozivne naprava i strategije urbanih borbi protiv Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i to s određenim uspjehom, navodi Ingram.

Napadnute američke baze u Siriji, u Berlinu bukti ‘vjerski rat’, ubijena najmoćnija žena Hamasa

Hamas je znatno razvio te taktike od tada i ima opsežnu podzemnu mrežu za skrivanje i djelovanje.

IDF će napadati unaprijed pripremljenu asimetričnu zasjedu. Mogu biti najbolja vojska na svijetu koja se bori pod ovim uvjetima, ali potencijal za žrtve među IDF-om i civilima zahvaćenima borbama vrlo je visoka, zaključuje.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.