Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ZAŠTO MILANOVIĆ UPORNO CITIRA KULTNI SRPSKI FILM? Kako predsjednik ‘kuri’ Plenkovića, Šeksa i Pupovca u maniri Ilije Čvorovića

Autor: Mia Peretić

Predsjednik Republike Zoran Milanović dobar je poznavatelj popularne kulture.

Tako smo do sada već imali prilike saznati da je, očito, rado čitao poznati strip Alan Ford, a kako smo primijetili, i više je nego očito ljubitelj kultnog srpskog klasika ‘Balkanski špijun’ čije je dijelove citirao u posljednjim verbalnim okršajima s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i članom predsjedništva HDZ-a Vladimirom Šeksom.

Tako je u Facebook objavi od 28. ožujka, u kojoj je primarna ‘meta’ bio politički analitičar Žarko Puhovski, u odgovoru Šeksu – kojeg naziva osječkim Supehikom-  po pitanju brige o mentalnom stanju predsjednika Republike, napisao:

Balkanski Zoran

“Pa kakva je to bolest, Superhiče? Ja sebe ne mogu da vidim sa strane. A nije lijepo, Superhiče, da budem lud, a da to ne znam. Pedeset četiri godine živim normalno, a sad sam odjednom poludeo kad sam tebe i tvoje sreo…”.

“Je li Jakovljeviću, jel’ ti misliš da sam ja lud. A kakva je to bolest Jakovljeviću? Ja sebe ne mogu da vidim sa strane. A nije lijepo, Jakovljeviću, da budem lud, a da to ne znam“, u sceni u kojoj mlati zatočenog podstanara govori Ilija Čvorović,  glavni protagonist filma Balkanski špijun.

Drugom prilikom, u obraćanju javnosti nakon prijema u znak sjećanja na pogibiju Josipa Jovića, Milanović je komentirao najavu da HDZ nikako neće prihvatiti Zlatu Đurđević, njegovu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Onda ću pitati Plenkovića tko je bio moj prvi kandidat. Nemam drugog kandidata. Nisam slijepo odan, ali sam lojalan. Ideja je bila da će se to riješiti brzo, zato je Malenica došao njuškati, valjda se boji da smo snimili taj razgovor, no nismo. Bit će tu još tema kada se bude rasplitalo koji suci su kako sudili i kome prije sedam ili osam godina, recimo Željku Sabi, kako je promijenio sudsku praksu, je li ta osoba bila kompromitirana, da je predmet došao baš njemu, tu ima slatkih stvari, hoće centrala da pogriješi jednom ali drugi put neće“.




Ilija Čvorović vraća se kući i prigovara supruzi Danici jer sjedi pod crvenom sijalicom u trenutku kada zazvoni telefon u kojem osoba na suprotnoj strani traži Nikolu Popovića, uz ispriku da su nazvali pogrešan broj.

Čvorović, naravno, u to ne vjeruje, već inzistira da ga nadziru u provjeravaju je li kod kuće. U trenutku kada telefon zazvoni drugi put, on se diže slušalicu i ponovno s druge strane čuje glas muškarca koji je, čini se, i drugi puta krivo nazvao.

“Hoće centrala da pogriješi jednom, ali ne sto puta. Slušajte druže, možda ste dobili pogrešan broj, ali ste dobili onoga koga ste tražili”, uporan je Čvorović uz salvu psovki.




Drama o paranoidnom Čvoroviću koji misli da mu je podstanar terorist

Balkanski špijun je srpska drama/komedija iz 1984. koju je po vlastitom scenariju režirao Dušan Kovačević. Film govori o paranoidnom i zbunjenom Beograđaninu (Danilo Stojković) koji je krivo umislio da je njegov običan podstanar zapravo terorist koji želi rušiti državu. Uz pomoć te priče film je obradio temu potrage za ‘nevidljivim neprijateljima’ i krivim iluzijama.

Zašto je Milanović odabrao citate baš oz tog filma u obračunu s glavnim hrvatskim političkim liderima, nije poznato, no zapaženo je da se već događalo i ranije.

Primjerice, ‘adut’ Balkanskog špijuna često je iz rukava vadio i tijekom predsjedničke kampanje. Tako je prilikom predaje potpisa Državnom izbornom povjerenstvu komentirao HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju i tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te njezina druženja, pa i ono s Milanom Bandićem, citirajući rečenicu iz popularnog filma “hoće centrala da pogreši jednom, ali svaki put krivi broj…”.

Također, tijekom kampanje, nakon što je Plenković iz Bruxellesa Milanoviću poručio kako mu je bolje da šuti, on mu predbacuje da su mu bitniji pučani nego Hrvatska.

Kod Milanovića ništa nije slučajno

“Iako nam veliki dedramatizator brani govoriti, prinosim njegovoj pažnji to da u Briselu predstavlja hrvatske interese. Bilo bi dobro da tijekom svih tih besanih noći, uz silnu brigu za pučane i svoje privatne poslove, pronađe malo vremena i za Hrvatsku. Ako nas se sjeti, sjeti, ako ne – nikome ništa. I dalje mu želim da se izbori za mjesto predsjednika Europske komisije. Pozdrav iz Hrvatske!”, napisao je Milanović na Facebooku, parafrazirajući rečenicu Ilije Čvorovića iz, naravno, Balkanskog špijuna, odnosno iz scene u kojoj glavni ‘junak’ drži monolog pred pretučenim podstanarom.

Zanimljiv, a možda i znakovit odabir poruke. Zašto, nije poznato? No, jasno je da kod Milanovića ništa nije slučajno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.