Andrej Plenković (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Zašto kineski ministar poljoprivrede želi vidjeti Andreja Plenkovića?

Autor: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ministra poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Han Changfua danas u 9 sati. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu, boravi  u službenom posjetu Hrvatskoj od 17. do 19. lipnja te će obići i nekoliko hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača.

Nakon izjava za medije u Vladi, kinesko izaslanstvo će u Varaždinu obići objekt za preradu mesa peradi Koka, a poslijepodne doputovat će u Ston gdje će obići Solanu Ston i stonske školjkare.

Ministar Tomislav Tolušić prošli je tjedan boravio u Kini, gdje je sudjelovao na 4. dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura.

Cilj ministrovog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom. Pritom su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Kine. Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa, tune i meda u Kinu pa je ministar Tolušić naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta RH i Kine za te skupine proizvoda, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.


Također podsjećaju kako je na sastanku istaknuto i unaprjeđenje odnosa dviju zemalja, posebno nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Republici Hrvatskoj u travnju ove godine, kada je kineski premijer novu eru odnosa između Hrvatske i Kine nazvao “dijamantnim razdobljem”.

U travnju ove godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je tada najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i svježa tuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.