Foto: Emica Elvedji /CROPIX

Zašto Hrvatska ne razmisli o ovome: evo kako će poljska vlada zadržati svoje mlade u zemlji

Autor: Dnevno, B.V.

Poljska, kao i Hrvatska, ima problema s iseljavanjem mladih. Zastupnici poljskog parlamenta odobrili su mjeru kojom bi se većina mladih radnika oslobodila obveze plaćanja poreza na dohodak kako bi se zaustavio odlazak mlade i u pravilu, obrazovane radne snage, u druge zemlje Europske unije, u potrazi za boljim plaćama

Vladajući konzervativci predložili su da se obveze poreza na dohodak po stopi od 18 posto oslobode radnici mlađi od 26 godina, čija godišnja primanja ne prelaze 85.500 zlota (20 tisuća eura). Taj je iznos veći od prosječne plaće u Poljskoj koja prema nekim procjenama iznosi oko 60 tisuća zlota godišnje prije poreza.

Vladajuća stranka Pravo i pravda obećala je osloboditi mlade radnike obveze plaćanja poreza na dohodak u kampanji uoči izbora za Europski parlament te uoči ovogodišnjih izbora za poljski parlament koji bi se trebali održati krajem godine.

Mnogi radnici odlaze iz Poljske u druge zemlje Europske unije u potrazi za boljim plaćama, što u dugoročnoj perspektivi predstavlja demografski rizik za zemlju. Poslodavce, pak, kratkoročno muči problem pronalaženja dovoljno radnika koji bi podržali solidan gospodarski rast.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.